Cultuur & Media
KRO-NCRV

Regio Songfestival promoot streektaal

foto: NPO Radio 1
  1. Nieuwschevron right
  2. Regio Songfestival promoot streektaal

Of het Songfestival in Liverpool komende week een Nederlandse winnaar op gaat leveren moeten we nog even afwachten. Maar op 4 november vallen we zeker in de prijzen. Dan is namelijk de eerste editie van Het Regio Songfestival in de Stadsschouwburg in Utrecht. Voorzitter van dat festival is Bas Treffers, senior producer en presentator bij RTV Oost. "We willen met name de streektaal promoten", zegt hij in De Taalstaat.

Video niet beschikbaar

Het festival wordt georganiseerd door de dertien regionale omroepen die allemaal een eigen inzending sturen. "Taal bepaalt je identiteit en streektaal is bepalend voor de regionale identiteit", zegt Treffers. Deelnemers mogen alleen meedoen met nieuwe liedjes.

Geen top-40 artiesten

Het ontwikkelen van talent zien de regionale omroepen als een taak en dus mogen artiesten die al eens een Top-40 hit hebben gehad niet meedoen. "Anders kom je al heel snel uit bij Guud Meeuwes en Siep van der Ploeg en dat willen we graag vermijden. Tekstdichters mogen echter wel altijd meedoen, ook als ze al eerder een hit geschreven hebben", zegt Treffers.

"Is dat niet oneerlijk voor bekende artiesten die graag mee zouden willen doen?", vraagt Frits Spits. "Nou nee die moeten dan maar meedoen aan de nationale editie", grapt Treffers. Elke omroep bepaalt zelf hoe de voorrondes gehouden worden en hoe de selectie van de kandidaten plaatsvindt. De Taalstaat zal het regionale songfestival blijven volgen.

Regionaal Songfestival TS

De Taalstaat (KRO-NCRV)

Frits Spits presenteert iedere zaterdag tussen 11:00 en 13:00 uur De Taalstaat op NPO Radio 1. Een vrolijk en informatief programma over, je verwacht het niet, de Nederlandse taal. Frits Spits interviewt bekende schrijvers, dichters en muzikanten, ingewikkelde taalkwesties worden beantwoord en 'vergeten' woorden worden verzameld. Volg De Taalstaat op Facebook en Bluesky.

Ster advertentie
Ster advertentie