Cultuur & Media
NTR

Nyassa Alberta is best bewaarde musical-geheim

foto: Brenda van Leeuwen/Facebookfoto: Brenda van Leeuwen/Facebook
  1. Nieuwschevron right
  2. Nyassa Alberta is best bewaarde musical-geheim

In Duitsland speelt zangeres en danseres Nyassa Alberta (37) al 14 jaar grote rollen in musicals als Lion King, Sister Act en The Bodyguard. Met de hoofdrol in TINA - De Tina Turner Musical, gaat Nederland eindelijk echt met haar kennismaken. All the way uit Groningen met big hair en een even grote stem is ze te gast in Kunststof.

{podcast audio="124556" caption="Nyassa Alberta, actrice" }
Quote

Dat ben ik, dat ben ik

nyassa alberta

Nyassa Alberta maakte zich al heel jong een voorstelling van haar toekomst. "Als Diana Ross op televisie kwam schijn ik gezegd te hebben: 'Dat ben ik dat ben ik'. Ik was toen drie jaar. Vanaf mijn zesde deed ik serieus aan ballet. Maar toen ik aan de Theaterschool begon, wist ik niet of ik kon zingen."

Toestemming van Tina Turner

De rol van Tina Turner kwam op haar pad toen ze als understudy de hoofdrolspeelster van de een op andere dag moest vervangen. "Het was bij de generale repetitie en er is niemand die de rol mag spelen zonder toestemming van Tina Turner zelf. Er was beeldmateriaal van mij naar haar opgestuurd en haar man en manager Erwin Bach heeft twee keer in de zaal gezeten om me te zien. Ik heb Tina zelf helaas niet ontmoet."

"Zingend op een loopband was mijn manier van trainen, elke dag tien minuten langer om de grens op te rekken. En ik moest veel meer gaan eten om niet duizelig op het toneel te staan."

Verwantschap

"Ik ben er niet mee bezig geweest om haar stem te gaan kopiëren. Hoe ga ik dat doen? Dan kan ik mijn spullen wel pakken, want er is maar één Tina Turner. Er zijn wel trucjes om er dichter bij te komen, zoals heel erg ritmisch zingen en van die typische diepe uithalen. Maar ik zing vooral vanuit mezelf."

"Het is natuurlijk ook een heftig verhaal van een vrouw die jarenlang mishandeld wordt door haar man Ike. Ik voel verwantschap met de Afro-Amerikaanse Tina. Zij was een vechter en liet zich niet stoppen door haar huidskleur.

Van mijn eigen kleur ben ik me in Groningen nooit echt bewust geweest. In Duitsland wel, ik werd hier voor het eerst aangestaard en kreeg domme opmerkingen. Mijn type bruin kennen ze niet zo goed. Afrikanen zijn ze wel gewend. Maar als je uit Suriname komt, is het opeens exotisch."

Kunststof Radio

Het cultuur- en mediaprogramma van NTR van maandag tot en met donderdag te horen tussen 19.30 en 20.30 uur op NPO Radio 1 of op elk moment terug te luisteren als podcast. Volg Kunststof op Twitter, Facebook en Instagram.

Ster advertentie
Ster advertentie