Cultuur & Media

Het Marathoninterview: Carolina Lo Galbo in gesprek met Cees Nooteboom

foto: Tzenko Stoyanov (via VPRO)foto: Tzenko Stoyanov (via VPRO)
  1. Nieuwschevron right
  2. Het Marathoninterview: Carolina Lo Galbo in gesprek met Cees Nooteboom

[VPRO] Geen feestdagen zonder tradities. Het Marathoninterview is zo’n traditie die de VPRO ook deze Kerst weer serveert op NPO Radio 1. Vanaf kerstavond drie dagen lang een drie uur durend live gesprek zonder onderbrekingen maar met alle ruimte voor nuance, context en verdieping.

Vanavond, op Tweede kerstdag, gaat Carolina Lo Galbo in gesprek met Cees Nooteboom. Luister tussen 20.00 en 23.00 uur naar Het Marathoninterview.

Cees Nooteboom, schrijver des vaderlands, schrijver van Europa: in het buitenland geldt hij als hét gezicht van de Nederlandse literatuur. In veel Duitse boekhandels heeft hij een eigen plankje. Ook wordt hij wordt vaak genoemd als Nederlandse kandidaat voor de Nobelprijs.

Zwerven, reizen, schrijven

Nooteboom (1933) werd in Den Haag geboren als koopmanszoon en verhuisde als kind ontelbare keren. Sindsdien bestaat zijn leven uit zwerven, reizen, schrijven. Nog altijd reist hij alle windstreken af en leidt zo meerdere levens tegelijk. Met zijn roman Rituelen (1980) maakte hij voorgoed naam maar hij is altijd in beweging gebleven: naast romans schrijft hij essays, reisverhalen, vertalingen, romans, reportages, gedichten. Schrijven is voor hem als ademen.

Nooteboom woont afwisselend in Nederland, Duitsland en Spanje, als hij tenminste niet op reis is. Hij ontving in 2004 de P.C. Hooftprijs en in 2009 de Prijs der Nederlandse Letteren.

Journalist/interviewer Carolina Lo Galbo werkt sinds 2016 voor de VPRO als presentator van het tv programma VPRO Boeken. Met Cees Nooteboom praat ze over zijn veelzijdige schrijverschap en boeiende leven.

Ster advertentie
Ster advertentie