Naar homepage
Cultuur & Media

Homoseksualiteit binnen een Marokkaanse familie: 'Ik voelde me echt totaal niet begrepen'
BNNVARA

foto: Pixabayfoto: Pixabay
  1. Nieuwschevron right
  2. Homoseksualiteit binnen een Marokkaanse familie: 'Ik voelde me echt totaal niet begrepen'

Homoseksualiteit is nog vaak een taboe binnen de Marokkaanse gemeenschap. Hoe is het om uit de kast te komen, binnen een gelovig Marokkaans gezin? In De Nieuws BV sprak Patrick Lodiers erover met Abdel. Abdel is als homoseksuele jongen opgegroeid in een Marokkaanse familie. Ook schoof Sandro Kortekaas aan, voorzitter van stichting LGBT Asylum Support.

Abdel vindt het belangrijk zijn verhaal naar buiten te brengen. Hij hoopt dat andere jongeren zich herkennen in zijn verhaal, geïnspireerd raken en zichzelf durven te zijn.

Moeilijk moment

Op 13-jarige leeftijd heeft hij besloten zijn gezin bij elkaar te roepen en uit de kast te komen. Abdel: "Mijn zus heeft direct gezegd, 'sorry maar ik ga dit niet accepteren'. Ik voelde me echt totaal niet begrepen. Ik wilde bepaalde dingen zo graag delen, maar dat kon gewoon niet."

Quote

Mijn zus heeft direct gezegd, sorry maar ik ga dit niet accepteren

Abdel

Voor Kortekaas is het verhaal van Abdel geen onbekend verhaal: "Religie is vaak een groot probleem in combinatie met homoseksualiteit. Jezelf durven uiten en de gevolgen daarvan, dat kan een groot probleem zijn."

Acceptatie is een werkwoord

Kortekaas: "Het is belangrijk dat jongens als Abdel hun verhaal vertellen en een podium krijgen. Acceptatie is een werkwoord, dat houdt in dat je altijd aan dit onderwerp moet blijven werken."

Saïd Zankoua

Afgelopen weekend overleed de 30-jarige Saïd Zankoua. Hij is zijn leven lang verstoten door zijn familie wegens zijn geaardheid. Daarnaast is hij vaak in elkaar geslagen. Een keer was dat zo heftig dat hij in het ziekenhuis terecht kwam en leed sindsdien aan epilepsie. Uiteindelijk is Saïd Zankoua mogelijk daaraan overleden.

In het boek Kijk mij eens van Jaap de Jonge worden honderd homoseksuele mannen geportretteerd in beeld en tekst. Saïd Zankoua staat ook in dit boek en vertelt onder andere over zijn dubbelleven en culturele achtergrond. Kortekaas leest een stukje voor: "Ik wil er ook zijn! Mijn leefregel is: Laat iedereen in zijn waarde. Benader mensen met liefde en respect. Doe niet met een ander, wat je niet wilt dat een ander met jou doet."

Een schande

Abdel vertelt dat zijn coming-out zijn leven flink heeft beïnvloed. Naast het feit dat zijn familie hem niet accepteerde, kreeg hij ook veel kritiek van buitenstaanders. "Je krijgt te horen dat je een schande bent voor de Marokkaanse cultuur en dat je naar de hel gaat," vertelt Abdel. Hierdoor voelt hij zich tot op de dag van vandaag onveilig.

Meer van De Nieuws BV?

Volg ons op Instagram, Facebook en Twitter.

Ster advertentie
Ster advertentie