Cultuur & Media
VPRO

Özcan Akyol over bijnaam Eus: 'Het was een ongelukje, achteraf'

foto: Marloes Bosch
  1. Nieuwschevron right
  2. Özcan Akyol over bijnaam Eus: 'Het was een ongelukje, achteraf'

Dat Özcan Akyol zijn bijnaam Eus over zou houden aan zijn debuutroman, had hij niet verwacht. “Dat was helemaal niet mijn intentie.” Maar een aantal jaar later heet de hoofdpersoon van zijn nieuwe boek Afslag 23 toch opnieuw Eus, maar wel een andere variant, vertelt hij in gesprek met Femke van der Laan in Nooit Meer Slapen.

Een andere Eus

"De hoofdpersoon heet weer Eus, niet nog steeds. Het is een andere Eus", vertelt Özcan over de hoofdpersoon van zijn nieuwe boek. "Ik heb mijn literaire alter-ego ooit Eus genoemd, toen niemand mij nog kende." Inmiddels staat hij zelf bij veel Nederlanders ook bekend als Eus. "Dat was achteraf een ongelukje", biecht hij op in Nooit Meer Slapen, "want ik had niet verwacht dat het een soort merk zou worden, of een blijvende bijnaam. Ik wilde gewoon mijn debuutroman schrijven, met een hoofdpersonage."

Quote

Laat ik eens een andere versie van die Eus opvoeren in dit boek.

Özcan Akyol

Afslag 23

Ondanks dat hij van het personage uit zijn debuutroman is gaan houden, kiest Özcan in zijn boek Afslag 23 voor een nieuwe hoofdpersoon. "Ik moest afscheid van Eus nemen in de volgende boeken, vooral in dit boek. Het was namelijk al duidelijk wat hij had gedaan en dat hij niet meer uit de ellende van het eerste boek zou komen. Ik kan het verhaal dan verlengen, maar dan maak je een deel twee. Dat wilde ik niet. Ik dacht: 'laat ik eens een andere versie van die Eus opvoeren in dit boek.'"

Een andere versie die overeenkomsten vertoont, maar toch verschillend is. "Net als Eus komt hij uit de sociale onderklasse in het Oosten van het land, maar deze Eus doet net iets meer aan reflectie, mijmert meer, en observeert iets meer. Het is een jongen die zich altijd verwondert over dingen. Als je over hem leest dan begrijp je hem denk ik ook wel."

Luister het hele gesprek met Ozacan Akyol: - Nooit meer slapen

Luister Nooit Meer Slapen op ieder moment van de dag

Nooit Meer Slapen is hét nachtelijke cultuurprogramma van de VPRO op NPO Radio 1 waarin elke werkdag een uur lang - van middernacht tot 01.00 uur - een inspirerende gast uit de kunst, cultuur of actualiteit wordt geïnterviewd over werk én leven.

Volg Nooit Meer Slapen op Instagram, en luister alle gesprekken, ook overdag, in NPO Luister of uw favoriete podcastapp.

Ster advertentie
Ster advertentie