Cultuur & Media
AVROTROS

Humberto's Non-fictie Boek van het Jaar: stem hier op de laatste 5

foto: eigen fotofoto: eigen foto
  1. Nieuwschevron right
  2. Humberto's Non-fictie Boek van het Jaar: stem hier op de laatste 5

In Humberto wordt dit jaar voor het eerst het Non-fictie Boek van het Jaar uitgereikt. Boekenredacteur Emma-Louise Diest heeft elke maand een favoriet gekozen. Uit die favorieten kun jij nu een winnaar kiezen!

De selectie bestond aanvankelijk uit 11 boeken (januari-november). Zes boeken zijn inmiddels afgevallen, en dus zijn er nog slechts vijf in de race om de titel te winnen. Wordt het Mijn ontelbare identiteiten van Sinan Çankaya, Kanker voor Beginners van Jeroen van Merwijk, Wij slaven van Suriname van Anton de Kom, Stoorzender van Arjen Lubach of INDO van Marion Bloem? Breng hieronder je stem uit (en maak kans op het winnende boek!):

Vrijdag 18 december maakt Humberto live bekend welk boek de titel 'NPO Radio 1 Humberto Non-fictie Boek van het Jaar' krijgt. Tot die tijd heeft boekenredacteur Emma-Louise nog een aantal mooie woorden paraat over de genomineerden.

Non-fictie boek van het jaar: de laatste 5 kanshebbers

Video niet beschikbaar

Over het boek van Çankaya zegt Diest: "Het angstvallig vasthouden aan maar één idee van jezelf voelt na het lezen van dit boek niet langer veilig maar als een beperking." Ook het indrukwekkende Kanker voor beginners kan rekenen op de waardering van onze boekenredacteur: "Van Merwijk verlicht de pijnlijke werkelijkheid zonder deze te verzwakken. Het boek is als een troostgevend lied waarin de zware dingen in het leven even worden opgetild en aan gewicht verliezen."

Wij slaven van Suriname werd dit jaar opnieuw uitgebracht, en kon daarom genomineerd worden. Dat is belangrijk, vindt Diest: "Als er iets is dat duidelijk wordt na het lezen van Wij slaven van Suriname, is dat het trauma van de slavernij, het trauma is van onze samenleving. Wij Slaven is meer dan een optekening van onrecht, het boek laat de lezer inzien hoe onrecht werkt."

INDO van Marion Bloem gaat over de huidige gevolgen van dat lastige Nederlandse verleden. Diest: "We zien hoe moeilijk het is om jezelf te moeten plaatsen in de maatschappij wanneer je merkt dat je ouders en voorouders die plaats aanvankelijk niet was gegeven." Als laatste komt Diest met een filosofische blik op Stoorzender van Arjen Lubach: "Stoorzender lijkt vooral een pleidooi te zijn voor dat wat je meemaakt vlak voordat of vlak nadat je de controle neemt over je eigen leven."

De uitreiking

Luister vrijdag 18 december tussen 14.00 en 16.00 uur naar NPO Radio 1 om te horen wie de winnaar wordt van het Non-fictie Boek van het Jaar.

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie