Cultuur & Media
AVROTROS

Keira Knightley stopt met seksscènes onder mannelijke regie: 'Ook in Nederland meer aandacht voor veiligheid op set nodig'

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Keira Knightley stopt met seksscènes onder mannelijke regie: 'Ook in Nederland meer aandacht voor veiligheid op set nodig'

Actrice Keira Knightley, onder meer bekend van Pirates of the Caribbean en Love Actually, gaat geen intieme scènes meer opnemen, tenzij er een vrouwelijke regisseur bij betrokken is. Dat zegt ze in een podcast. De Nederlandse actrice Markoesa Hamer, bekend uit Dokter Deen, wil ook in Nederland meer aandacht voor veiligheid op filmsets, vertelt ze in Stax&Toine. "Je bent als acteur gewoon heel erg kwetsbaar."

Hamer is lid van de commissie Veilige Werkvloer van ACT, de belangenvereniging voor acteurs. Daar zijn ze inmiddels in gesprek met een Engelse 'intimiteitscoördinator'. "Zij werkt voor bijvoorbeeld Sex Education op Netflix", vertelt de actrice. "We kennen in Nederland het begrip stuntcoördinator. Die begeleiden scènes heel goed. Maar bij seksscènes zeggen we eigenlijk 'hier zijn twee zwaarden, kijk maar wat je doet'. Bij vechtscènes is dat ondenkbaar, daar wordt ver van te voren al bedacht dat er een stuntcoördinator bij nodig is."

Mooie verhalen vertellen

"Eigenlijk zou dat net zo goed zo moeten zijn bij intieme scènes", meent Hamer. "Er staan allemaal mensen naar je te kijken, je bent bloot. Vaak ken je je tegenspeler niet heel goed, en je speelt natuurlijk niet dagelijks zo'n scène. Het is toch wel 'even een dingetje'. Maar we willen wel een mooi verhaal vertellen. Dus als het belangrijk is voor het verhaal, wil je dat goed en veilig kunnen doen."

Het feit dat Knightley nu toegeeft geen mannelijke regisseurs meer te willen bij seksscènes, vindt Hamer wel jammer. "In films en televisieseries zijn intieme scènes belangrijk voor een verhaal. Daarnaast: vrouwelijke regisseurs kunnen net zo goed onveilig zijn of je bang maken. Ik snap het wel, gezien de geschiedenis. Er zijn wel meer mannen die voor onveilige situaties hebben gezorgd. Maar Knightley zet alle mannen nu buitenspel."

Vertaler op de set

Juist daarom pleit Hamer voor die intimiteitscoördinator op Nederlandse filmsets. "Keira Knightley zegt misschien: 'Ik wil niet met een man die zegt dat ik mijn been meer omhoog moet doen'. Maar het gaat om het tafelwerk. Als je van tevoren aan tafel met regisseur en de acteurs zit, alles doorspreekt… Hoe naakt gaan we, hoe doen we de shots? Dan kun je van tevoren aangeven hoe je erin staat als acteur."

Daarbij zijn strengere regels rondom intieme scènes voor Hamer geen taboe. Sterker nog: dat zou juist méér creativiteit kunnen opleveren. "Hoe gekaderd je ook bent, we kunnen nog steeds hete, stomende, geile seksscènes maken. Juist omdat iedereen weet waar 'ie aan toe is, durft 'ie meer. Als je weet 'ik moet hier vanaf springen, maar er hangt een net', dan ga je. Als het net er niet hangt, spring je niet."

Ster advertentie
Ster advertentie