Naar homepage
Cultuur & Media

Fred Teeven: 'Zelfs als ik ga sjoelen wil ik winnen'

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Fred Teeven: 'Zelfs als ik ga sjoelen wil ik winnen'

Fred Teeven is een voormalig politicus. Hij begon zijn loopbaan als belastingcontroleur en werd vervolgens officier van justitie in Amsterdam. Hij werkte als staatssecretaris van Veiligheid en Justitie en trad vijf jaar later af vanwege de zogenoemde 'bonnetjesaffaire'. In het boek Meer dan boeven vangen vertelt hij zijn verhaal.

{podcast audio="129326" caption="Pieter van der Wielen spreekt met Fred Teeven in Nooit Meer Slapen:" }

Buschauffeur

Het was een opvallende stap: Fred Teeven besloot aan de slag te gaan als buschauffeur, na jarenlang te hebben gewerkt in de politiek. "Ik dacht, 'wat zal ik nu eens gaan doen?', ik had altijd gestudeerd, gewerkt, was altijd druk geweest, had altijd hard moeten rennen. Het was een hele bijzondere ervaring dat opeens niets meer te hoeven", vertelt Teeven.

"In het begin waren er mensen die dachten dat ik op de bus ging rijden om zo mijn imago te herstellen." Maar dat was voor Teeven niet de reden: "Ik vind het echt leuk. Het is fascinerend om met zo’n groot voertuig te rijden, zeker als het waait bijvoorbeeld. Het is helemaal niet zo eenvoudig." Het verveelt hem nog steeds niet.

Resultaat first

Fred Teeven is een man van de resultaten. Als je wat wil bereiken, moet je daar naar handelen, vindt hij. "En ik vind dat je het podium moet zoeken, als je een resultaat wil bereiken. Of dat nou in de rechtszaal is of in de tweede kamer is."

Quote

Je kunt beter aardig overkomen op beeld, dan dat je aardig bent in het echt

Fred Teeven

Hij stond bekend als crimefighter: minder criminaliteit door een betere aanpak. "Er kwam een omslag begin jaren '90, vanaf toen werd criminaliteit harder aangepakt. En dit veld was nog niet ontgonnen. Er bestonden nog geen uitgekristalliseerde regels. We waren nog aan het uitvogelen wat de rechters goed zouden vinden, en wat niet", vertelt Teeven.

Maar werkt een hardere aanpak wel, en begaan mensen nou echt doelbewust delicten? Teeven denkt van wel: "Er zijn natuurlijk jongeren uit kwetsbare gezinnen of zwak- en laagbegaafden, bij hun zit het anders. Maar er zijn ook mensen die van hun zeventiende tot hun zeventigste doelbewust in de criminaliteit zitten. Het zijn er niet veel, maar er zijn wel degelijk door en door slechte mensen."

Teeven heeft jarenlang op verschillende manieren gevochten tegen criminaliteit. Niet per se om carrière te maken, en ook niet voor het geld. "Ik wilde resultaat bereiken, en ik merk dat ik nog steeds die drang heb. Ik hou niet van stilstand, het moet ergens naartoe gaan. Zelfs als ik ga sjoelen wil ik winnen."

Alles van Nooit Meer Slapen terugluisteren?

Terugluisteren kan via jouw favoriete podcast. Nooit Meer Slapen is hét cultuurprogramma van de VPRO. Elke maandag- tot en met vrijdagnacht tussen 00.00 en 01.00 uur hoor je een diepgravend gesprek over cultuur, literatuur, film, muziek, theater of kunst.

Ster advertentie
Ster advertentie