Cultuur & Media
VPRO

Caroline van der Leeuw: 'Caro Emerald en ik zijn wederzijds uit elkaar gegaan'

foto: Josinematography
  1. Nieuwschevron right
  2. Caroline van der Leeuw: 'Caro Emerald en ik zijn wederzijds uit elkaar gegaan'

The Jordan, het nieuwe project van zangeres Caroline van der Leeuw, bracht vandaag de nieuwste single van het aanstaande debuutalbum Nowhere Near The Sky uit. Van der Leeuw scoorde onder de naam Caro Emerald meerdere internationale hits zoals Back It Up en A Night Like This en sprak afgelopen nacht in Nooit Meer Slapen over de stapsgewijze transitie die ze maakte van Caro Emerald naar The Jordan: "We zijn wederzijds uit elkaar gegaan".

Caroline van der Leeuw (zangeres) - Nooit meer slapen

Conceptuele act

Hoewel de naam anders suggereert, zat achter Caro Emerald een heel entourage van schrijvers en artiesten. Het was een project met een duidelijk afgebakend concept, en dat zorgde ervoor dat Van der Leeuw zichzelf eerder als een bandlid zag dan als een volledig zelfstandige artiest. Desondanks waagde Van der Leeuw zich regelmatig aan het schrijven van haar eigen ideeën, "maar die waren totaal niet geschikt voor Caro Emerald".

"Ik voelde zo duidelijk dat die ruimte er niet was, en ik vond zelf ook dat die ruimte er niet was – we hadden een conceptuele act en dat was het. Alles moest daarbinnen passen, dus ik pakte dat podium überhaupt niet."

Quote

Ik heb voor mijn gevoel een kasteel gebouwd en iedere dag een klein kiezeltje gelegd.

Caroline van der Leeuw

'De koek was op'

Terwijl Van der Leeuw onder Caro Emerald nog door heel Europa toerde was het project dat inmiddels is uitgegroeid tot The Jordan niet meer dan een nevenactiviteit. "Ik vond wat ik deed nog veel te leuk en daar wilde ik nog geen afscheid van nemen."

Volgens Van der Leeuw waren het geleidelijke stappen die uiteindelijk hebben geleid tot het einde van Caro Emerald. "De koek was ook op," vertelt Van der Leeuw. "We hadden twee studio albums gemaakt, maar er kwam eigenlijk geen derde. Dat lukte eigenlijk niet. En we waren niet bereid om concessies te doen. We wilden of iets heel vets maken, of helemaal niks – we hadden geen zin in herhaling. Dus er kwam niks. En dat was goed hoor, dat is oké. We waren daarin heel gelijkgestemd."

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Wederzijds uit elkaar gegaan

"We zijn uiteindelijk wederzijds uit elkaar gegaan, maar ook dat was een proces van vele gesprekken." Caro Emerald werd initieel een jaar lang op pauze gezet, maar dat bleek al snel niet meer voldoende. "Toen was ik al zover in dat andere project," zegt Van der Leeuw. "Ik was al aan het produceren en heel veel geld aan het investeren – dan is een jaar is veel te kort. Ik heb voor mijn gevoel een kasteel gebouwd en iedere dag een klein kiezeltje gelegd."

"Toen zat ik er al tot mijn nek in, het voelde toen onlogisch om nog twee dingen te doen. Ik voelde op een gegeven moment dat het niet meer zou werken om deze deur open te houden."

Luister Nooit Meer Slapen op ieder moment van de dag

Nooit Meer Slapen is hét nachtelijke cultuurprogramma van de VPRO op NPO Radio 1 waarin elke werkdag een uur lang - van middernacht tot 01.00 uur - een inspirerende gast uit de kunst, cultuur of actualiteit wordt geïnterviewd over werk én leven.

Volg Nooit Meer Slapen op Instagram, en luister alle gesprekken, ook overdag, in NPO Luister of uw favoriete podcastapp.

Ster advertentie
Ster advertentie