Cultuur & Media
MAX

Toe aan nieuwe hobby? Ga kunst verzamelen!

foto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Toe aan nieuwe hobby? Ga kunst verzamelen!

Het is een stil gekoesterd verlangen van veel mensen: het aanleggen van een eigen kunstcollectie. Maar hoe begin je aan zo’n collectie? Nadine van den Bosch is directeur van Young Collectors Circle, een club die mensen helpt en begeleidt bij de eerste stappen in de kunstwereld. In Villa VdB doet ze uit de doeken hoe je ’t best van start kunt gaan als aanstaand kunstbezitter.

Onderzoek

Het eerste wat je volgens Van den Bosch moet doen, is er achter komen wat voor soort kunstliefhebber je eigenlijk bent: "Begin bij jezelf. Ga veel kijken en laat je vooral niet te snel opjagen om iets te kopen. Ga dan ook zeker niet alleen naar plekken waar je kunst koopt zoals galeries of beurzen, maar ga ook naar musea en projectruimte om zelf een referentiekader op te bouwen."

Miskoop

Om teleurstellingen te voorkomen is het slim om vooraf vast te stellen hoeveel je wilt besteden, maar Van den Bosch benadrukt dat er voor ieder budget wel iets te vinden is: "Want stel je voor dat je een schilderij hebt gezien dat onbetaalbaar voor je is; wie weet heeft die kunstenaar ook wel een kleiner werk gemaakt, of schetsen. Laat je niet te snel uit het veld slaan."

Aankoop

En heb je dan eindelijk het werk van je dromen gevonden, dan is het tijd om over te gaan tot aankoop. Maar in tegenstelling tot een tweedehandsauto of keuken is er bij kunst minder ruimte voor onderhandeling over de prijs: "In principe hoef je bij galeries niet te onderhandelen, er is namelijk gewoon een prijslijst. Je kunt het natuurlijk altijd proberen, maar het is niet per se gebruikelijk", aldus Van den Bosch.

Verslavend

Van den Bosch heeft inmiddels zo’n 25 werken in haar bezit en waarschuwt potentiële verzamelaars voor het verslavende karakter van kunst verzamelen: "Ja, daar moet ik heel eerlijk in zijn. Je ziet steeds nieuwe dingen, je legt steeds meer dwarsverbanden. Als het hek eenmaal van de dam is."

Villa VdB

Villa VdB (Omroep MAX) hoor je van maandag t/m donderdag van 14.00 tot 15.30 uur op NPO Radio 1. Gepresenteerd door Jurgen van den Berg.

Ster advertentie
Ster advertentie