Cultuur & Media
EO

Antropoloog overweegt aangifte tegen Dansmarathon: 'Dieptriest!'

foto: YouTube
  1. Nieuwschevron right
  2. Antropoloog overweegt aangifte tegen Dansmarathon: 'Dieptriest!'

Antropoloog Daniëlle Braun overweegt aangifte te doen tegen de programmamakers en presentator Wendy van Dijk van het programma De Dansmarathon op SBS 6. Het doel was volgens Braun niet om te zien hoe mooi mensen dansen, maar om te zien 'hoe mensen onderuitgaan tot mogelijke dood of uitval'. Bovendien verwijt ze de begeleidende artsen dat zij de deelnemers niet gestopt hebben: "Ik vind het dieptriest dat er een groep artsen is die dit in de wereld willen brengen."

De Dansmarathon: schande of sportieve uitdaging?

In De Dansmarathon probeerden honderd koppels voor vijftig uur non-stop te dansen. Een extreme uitdaging, met als beloning voor de winnaars: 100.000 euro. Een miljoen kijkers waren getuigen van de ontknoping van de marathon op SBS 6.

Antropoloog Daniëlle Braun is niet te spreken over het programma en overweegt aangifte te doen tegen de programmamakers en presentatrice Wendy van Dijk. Toine Schoutens, teamleider van de medische staf van Dansmarathon, is het oneens met de kritische houding van Braun en wijst op de voorbereiding van de deelnemers. "Mensen waren uitstekend voorbereid. We hebben hier jaren aan gewerkt met een team van 56 mensen uit het medische veld."

Topsport

Schoutens vergelijkt de dansmarathon met andere topsportactiviteiten, zoals de Nijmeegse Vierdaagse of een marathon. Net als bij topsport zijn de deelnemers volgens Schoutens goed voorbereid met een trainingsschema en voedingsschema.

De vergelijking met topsport gaat volgens Braun niet op, omdat er "een enorme grote prijs in het vooruitzicht is gesteld". Ook was het doel niet om te zien "hoe mooi mensen dansen, want zo mooi is het niet om naar te kijken".

Moraliteit

"Kan dit door de beugel van de moraliteit?" vraagt Braun zich af. De antropologe vindt het programma ingaan tegen de individuele keuzevrijheid van de deelnemers. “Je kunt je afvragen of wij dit allemaal zelf willen of dat dit gestuurd wordt door armoede en door een angstige tijd."

Bovendien verwijt ze de begeleidende artsen dat zij de deelnemers niet gestopt hebben. “Ik vind het dieptriest dat er een groep artsen is die dit de wereld in wil brengen.” Teamleider Schoutens wijst op de medische aspecten van het de begeleiding: "Er is op geen enkel moment sprake geweest van een gezondheidsbedreigende situatie."

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie