Cultuur & Media
BNNVARA

Waarom Dr. Dre’s ‘The Chronic’ een legendarisch album is

foto: NPO Radio 1foto: NPO Radio 1
  1. Nieuwschevron right
  2. Waarom Dr. Dre’s ‘The Chronic’ een legendarisch album is

Het debuutalbum van Dr. Dre, een van de grootste producers van de wereld, is vanaf aanstaande maandag eindelijk te streamen. Dr. Dre werkte met de grootste artiesten van de wereld en stond aan de wieg van het succes van onder andere Snoop Dogg, Kendrick Lamar en 50 Cent. Saul van Stapele, muziekjournalist en schrijver van boeken en verhalen over de hiphop en de gangcultuur, vertelt samen met rapper en producer Big2, bekend van de Opposites, over waarom dit album uit 1992 nog steeds belangrijk is voor de muziekindustrie in De Nieuws BV.

Ontstaan door ruzie

Dr. Dre maakte furore bij de rapgroep N.W.A.. Toen er rond 1989 ruzie ontstond in de groep, stapte Dr. Dre later op bij ‘Ruthless Records’ en begon zelf ‘Death Row Records’ samen met zijn vriend Suge Knight. Big2: "Hij had ruzie gekregen met Eazy-E (eigenaar van Ruthless Records red.), omdat ze erachter kwamen dat het geld niet goed verdeeld werd. Terwijl hij - technisch gezien – nog onder contract stond bij N.W.A. is hij naar Suge Knight gegaan met de vraag of hij hem kon helpen. Suge Knight heeft er alles aan gedaan om hem onder die contracten uit te laten komen en heeft Eazy-E zelfs in elkaar laten slaan."

Quote

Niemand is zo goed in het mixen van een pistoolschot als Dr. Dre.

Saul van Stapele

The Chronic

Dr. Dre kreeg steeds concretere plannen voor het maken van een eigen soloalbum. Dat werd The Chronic en kwam uit in 1992. Dankzij dit album wordt Dr. Dre gezien als een van de grondleggers van de Gangster-Funk (G-Funk). Van Stapele: "G-Funk is hele warme, melodieuze en muzikale hiphop. Er werd veel met live-instrumenten gespeeld en dat samen met die hele vertraagde rapstijl van Snoop Dogg beïnvloedde echt hoe dit genre ging klinken. Dit album populariseerde dat eigenlijk en gaf California een eigen geluid dat we nog steeds horen."

Dr. Dre wordt als producer door collega’s geroemd om zijn oor voor detail en perfectionisme. Hij kon van de meest simpele beats een meesterwerk maken en het klonk ook anders dan de ‘hardere’ gangsterrap van N.W.A.. Van Stapele: "The Chronic klonk door Dr. Dre veel warmer en relaxer. Het werd heel muzikaal, terwijl de harde verhalen die ze vertelden in de muziek niet veel verschilden van eerdere muziek. Alleen de manier waarop ze het deden en het geluid werd heel anders. Het werd eigenlijk heel goed en geschikt om ontspannen mee over de boulevard te rijden."

Quote

Snoop Dogg rapte heel chill over de angst om doodgestoken te worden in de cel

Van Stapele

Snoop Dogg

Een van de belangrijkste artiesten van The Chronic is Snoop Dogg. De rapper is ontdekt door Dr. Dre. In de Netflix-documentaire The Defiant Ones vertelt Dr. Dre over de eerste keer dat hij muziek van Snoop Dogg hoorde op een vrijgezellenfeest. Big2: "Wat je ook in een aantal andere documentaires ziet, is dat oude vrienden van Dr. Dre ook zeggen dat het toen (tijdens N.W.A. red.) nog leuke jongens waren die gevaarlijke muziek maakten, maar zij waren een stuk onschuldiger." Tijdens The Chronic veranderde dat. "Toen werd Dr. Dre ook ondergedompeld in de gangcultuur, met de Bloods en Crips, de bendes die actief zijn in onder andere LA. Je kreeg een heel duidelijk beeld van de situatie die daar toen gaande was."

Quote

Dr. Dre wist enge situaties op de straat te vangen en presenteerde het met een leuk deuntje eronder

Big2

Toen Snoop Dogg en Dr. Dre elkaar leerden kennen was Snoop Dogg nog drugsdealer, maar zijn talent bracht Dr. Dre verder op het idee om een soloalbum te maken. Big2: "Snoop Dogg was een gangmember en op het album gaat het over de crack epidemie die heerste. Een hele enge situatie, maar ook spannend om te horen als luisteraar. Dr. Dre wist dat heel mooi te vangen en eigenlijk met een heel leuk deuntje aan ons te presenteren."

Quote

Dr. Dre zit 100% in mijn DNA

Big2

Een nummer waar de kracht van Snoop Dogg en Dr. Dre goed samen komen is Lil Ghetto Boy. Van Stapele: "Wat ik geweldig vind, is dat het heel chill en lekker klinkt, maar die jongen is ondertussen een verhaal aan het vertellen over dat hij op zijn 18e met zijn vriend in een cel zit. Dat hij buiten de gevangenis geen andere keuze had dan het gangsterleven en binnen op zijn hoede moest zijn voor gasten die hem met zelfgemaakte messen in zijn borstkas staken. Daarnaast had hij een reputatie nodig om überhaupt te kunnen overleven en de gevolgen daarvan moeten accepteren. Daar krijg ik nog steeds kippenvel van."

Voor Big2 persoonlijk was Dr. Dre ook een grote inspiratiebron. "Ik ben ook beïnvloed door andere mensen waarmee ik muziek maakte, maar als ik zelf aan de slag ging, maakte ik Dr. Dre beats. Dat zit echt 100% in mijn DNA." Een goed voorbeeld van een nummer waarin dat terugkomt is volgens Twan Waar Wacht Je Op. Een nummer dat hij samen met rapper Sticks maakte.

Pure Perfectie

Van Stapele sprak onder andere Kanye West, die The Chronic nog steeds als hét lichtend voorbeeld ziet. "Ik heb veel grote rappers en producers gesproken, waaronder Kanye, die zeggen: als ik in de studio zit, is dit het album waar ik mij aan meet. Dat is pure perfectie. De manier waarop hij een wereld neerzet. Van gangsterfictie tot de realiteit. Het album is een audiospeelfilm met alle details van het leven in Los Angeles erin verwerkt. Dat staat nu gewoon online."

Meer van De Nieuws BV?

Volg ons op Instagram, Facebook en Twitter.

Ster advertentie
Ster advertentie