Cultuur & Media
AVROTROS

'Role Models' van Ed Leatemia: zeventig Molukse succesverhalen in beeld

foto: Ed Leatemiafoto: Ed Leatemia
  1. Nieuwschevron right
  2. 'Role Models' van Ed Leatemia: zeventig Molukse succesverhalen in beeld

Zondag is het exact zeventig jaar geleden dat de eerste Molukkers voet zetten aan Nederlandse wal. In het fotoboek Role Models laat Ed Leatemia in woord en beeld zeventig Molukse succesverhalen zien. Zijn ultieme doel is niet alleen het eren van de eerste generatie Molukkers in Nederland, maar vooral volgende generaties inspireren. Ed Leatemia vertelt zijn verhaal in Humberto.

Video niet beschikbaar

Ed Leatemia gebruikte dertig jaar drugs en belandde in 1997 in de gevangenis voor handel in heroïne en verboden wapenbezit. Hij ontmoette daar mental coach Kees van Zijtveld. "Kees keek mij aan in de ogen en zei: 'Ed, je kan niet hopen op een beter verleden'. Die woorden kwamen binnen en later heb ik daar het volgende aan toegevoegd: ‘Maar je kunt wel bouwen aan een hoopvolle toekomst.' Dat is ook mijn boodschap met dit boek."

Ed van der Elsken

Nadat Leatemia uiteindelijk de kracht vond om van de drugs af te blijven, schreef hij zich op zijn zestigste in bij de Kamer van Koophandel als fotograaf. "Fotografie was al vanaf de jaren zeventig de rode draad in mijn leven, de tijd van fotografen als Vincent Mentzel en Ed van der Elsken. Dat waren de grote namen in mijn tijd, zij spraken mij aan."

Het medium fotografie is voor Leatemia ‘uitstekend’ om zich te kunnen uiten. In 2020 begon hij met zijn project Role Models, waar hij zich ten tijde van corona volledig op stortte. "Ik werd geïnspireerd om Molukse succesverhalen in beeld te brengen. In mijn tijd hadden we weinig succesverhalen en geen rolmodellen. De zeventig rolmodellen in mijn boek, uiteenlopend van ondernemers tot artiesten, laten nu de veerkracht en inhaalslag zien van het volk. Zij vertellen het verhaal van het Molukse volk."

Rolmodellen

De rolmodellen die Leatemia benaderde, voelden zich vereerd. "Toen ik vertelde dat ik Molukse succesverhalen in beeld wilde brengen, wilde iedereen meedoen. Aan het begin had niemand verwacht dat het zo groot en mooi kon worden, maar ik denk dat iedereen behoefte heeft aan rolmodellen en succesverhalen."

Ed Leatemia - Fotograaf van het boek 'Role Models'

Humberto

Elke vrijdag luister je tussen 14.00 en 16.00 uur naar Humberto Tan op NPO Radio 1. Met zijn programma Humberto luidt hij het weekend in en gaat hij op zoek naar de diepere lagen bij het nieuws. Natuurlijk is er ook aandacht voor muziek, sport en cultuur.

Ster advertentie
Ster advertentie