Cultuur & Media
AVROTROS

Dichter Joost Oomen pleit voor meer vrolijkheid in Nederlandse literatuur

foto: Eigen fotofoto: Eigen foto
  1. Nieuwschevron right
  2. Dichter Joost Oomen pleit voor meer vrolijkheid in Nederlandse literatuur

Euforische vrolijkheid, dáár wil hij over schrijven, wat hij zelf omschrijft als het "handen in je lucht en hard joepie roepen-gevoel", aldus dichter Joost Oomen in MISCHA!.

#140 - Joost Oomen - MISCHA!

Wat gedichten met je doen? Oomen: "Ze bieden je een olifantenpaadje om zo snel mogelijk bij het gevoel te komen dat alles klopt. Je kunt een sigaretje opsteken en in een hangmat liggen, je kunt ernaar kijken, je kunt erover dagdromen."

'Vrolijkheid is evengoed een gevoel'

Oomen laat zich niet meevoeren in droefenis. Hij pleit juist voor meer vrolijkheid in de Nederlandse literatuur. Zo schreef hij het boek Visjes waarin hij onderzoekt of vissen van poëzie houden. "Ik vind vrolijkheid interessant om over te schrijven. Er wordt heel veel geschreven over verdriet. En dat is heel logisch, want daar kun je een groot verhaal over schrijven. Maar vrolijkheid is evengoed een gevoel en in de letterkunde enigszins onderbelicht." Oomen werkt zelf aan een grote liefdesbundel die in maart uitkomt.

Een goed gedicht roept een "poëtisch gevoel" bij je op, legt Oomen uit. "Het gevoel dat alles klopt, maar aan de andere kant ook niet. Alles klopt buiten je om. Je bent zelf overbodig, en dat is een fantastisch gevoel. Er wordt niks van je verwacht, je bent verantwoordelijkheidsloos." Inspiratie doet hij op de gekste momenten op. "Ik ging slapen en deed het licht uit. Toen dacht ik: ik ben een heel klein kurkje. Dan doe je het licht weer aan, en schrijf je dat op."

#140 - Joost Oomen - MISCHA!

MISCHA!

Gelukkig zijn ze er nog: mensen die hun mond opendoen, hun visie, gedachten en dromen met ons delen. In MISCHA! gaat presentator Mischa Blok iedere maandag tot en met donderdagnacht tussen 01:00 en 02:00 uur op zoek naar de drijfveren van deze mensen. Luister alle afleveringen via https://www.nporadio1.nl/podca...

Ster advertentie
Ster advertentie