Cultuur & Media
NTR

Kunsthistoricus Cathelijne Blok: 'Kunst is overal'

foto: Passian Smit
  1. Nieuwschevron right
  2. Kunsthistoricus Cathelijne Blok: 'Kunst is overal'

In het prachtig vormgegeven boek Maar is het kunst? vertelt kunsthistoricus Cathelijne Blok over de spannendste kunstvormen van dit moment. Van fotografie tot performance en van installaties tot digital art. Over de verbanden tussen Botticelli’s Venus en Carlijn Jacobs’ foto van Beyonce op een paard met weinig verhullende kleding. Dit boek is een naslagwerk, een gids maar vooral een pleidooi voor kunst in je leven. In musea, op straat en in je computer. Vorige week was Blok te gast in Kunststof.

Cathelijne Blok, kunsthistoricus - Kunststof

Jong geleerd, oud gedaan

Al jong nam haar moeder, ook kunsthistoricus, Cathelijne Blok mee naar musea. Daar leerde ze onbevangen en open naar kunst te kijken:

"Mijn moeder zei altijd: welke kleuren zie je? Welke vormen zie je? Welke titel zou jij dit werk geven? Dan komt zo’n schilderij tot leven, je gaat erover met elkaar in gesprek. Daardoor kom je vanzelf op nieuwe vragen. Ik weet nog dat ik heel klein was en voor het gigantische beeld van David van Michelangelo stond en dacht, wow, wat is het groot? Wie heeft dat gemaakt? Hoe komt het hier? En hoe komt het dat honderden jaren later mensen nog in de rij staan voor dit beeld en allemaal selfies maken? En zich verplicht voelen er iets van te vinden? Dat is toch magisch?"

"Het fijne aan kunst is dat je er - naast het genieten - over kan nadenken en praten", vervolgt Blok. "Ik zie overeenkomsten in Beyonce en Venus. En ik ben niet de enige; er wordt veel over gesproken. De naakte Venus van Botticelli, die als het ware komt aanwaaien, zich een beetje schaamt voor haar naaktheid, en dan Beyonce die zo krachtig, vrouwelijk en sterk op dat paard zit."

Vrouwelijke kunstenaars

Het boek van Blok wordt voornamelijk gevuld met vrouwelijke kunstenaars, het lijkt erop dat Blok zich erg bewust is van het feit dat tot kortgeleden de kunstwereld vooral een bolwerk van witte oude mannen was. Zowel in de directie als de kunstenaars die te zien waren. Betekent dat ook dat we de vrouw anders afgebeeld zien door vrouwelijke kunstenaars?

"Feminisme is voor mij heel belangrijk maar dat sluit vrouwelijk naakt zeker niet uit. Feminisme staat voor mij vooral voor gelijkwaardigheid, waar dan ook, hoe dan ook. Maar ook dat er verschillen mogen zijn in hoe iedereen feminisme beleeft en ertegenaan kijkt. Wat ik zo mooi vind aan kunst is dat het iets met je doet, dat het reflecteert op mensen, op periodes, op plekken, op persoonlijke gedachtes van de makers. Soms kan het je helemaal vervoeren en meeslepen. Maar je kan iets ook verschrikkelijk vinden. Kunst kan je uitdagen. Met mannelijke of vrouwelijke blik, dat maakt niet uit!"

'Kunst is overal'

Blok vertelt zeer bevlogen over haar liefde voor kunst. Ook over de kunst die je niet zo snel als kunst zou omschrijven. Zoals de lichtkunstenaar Nick Verstand, die werken maakt voor musea maar ook voor de openbare ruimte of voor de concertzaal. Blok vertelt:

"Kunst is overal, zoals bijvoorbeeld lichtkunstenaar Nick Verstand die lichtshows maakt voor artiesten als Joep Beving en Eefje de Visser. Dan komen de kunsten bij elkaar: muziek en beeldende kunst, dat is zo prachtig. En dan gaat kunst de muren uit. De kunstwereld is enorm: in de musea, in concertzalen, op straat maar er is ook zoiets als digitale kunst. Kunstenaars zijn pioniers, ze pakken thema’s op, nemen je mee aan de hand met hun blik op de wereld."

Kunststof

Het cultuur- en mediaprogramma van NTR van maandag tot en met donderdag te horen tussen 19:00 en 20:00 uur op NPO Radio 1 of op elk moment terug te luisteren als podcast. Volg Kunststof op Twitter, Facebook en Instagram.

Ster advertentie
Ster advertentie