Cultuur & Media
NOSNTR

538 Oranjedag gaat niet door, besluit gemeente Breda

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. 538 Oranjedag gaat niet door, besluit gemeente Breda

Als belangrijkste reden voor het niet verlenen van een vergunning voor de Oranjedag noemt de gemeente Breda de maatschappelijke onrust en de openbare orde. In Nieuws en Co vertelt CDA-fractievoorzitter Jeroen Bruijns over het besluit dat zojuist is gevallen in zijn Breda.

''Het kan niet anders dan dat het één, plus één, plus één, is geweest,'' vermoedt Bruijns. Hij is net bijgepraat en wil de burgemeester morgen in een gepland debat bevragen over het besluit.

Veiligheidsrisico's en petitie

De gemeente laat zelf weten dat het besluit is gevallen met in acht neming van de veiligheidsrisico's: "De politie krijgt steeds meer signalen dat 538 Oranjedag voor- en tegenstanders van het coronabeleid en de Fieldlabs aan zal trekken met alle veiligheidsrisico's van dien", aldus burgemeester Paul Depla in een verklaring. Ook gaf de Geneeskundige Hulpverleningsorganisatie in de Regio (GHOR) een negatief advies over het Fieldlabfeest.

De afgelopen week kwam er veel kritiek op het voorgenomen evenement. Een petitie tegen het feest in hartje Breda werd zo'n 370.000 keer ondertekend. Het kabinet liet de beslissing over het al dan niet doorgaan van het feest over aan de gemeente Breda. De petitie was een initiatief van een arts in het Bredase Amphia Ziekenhuis. Hij noemde het feest "een slag in het gezicht" van "verontruste zorgverleners, patiënten op de steeds langer wordende wachtlijst, hun naasten en anderen". Ook horecaondernemers uit Breda waren boos over het feest. Bezoekers die een kaartje gekocht hebben, krijgen hun geld terug, zegt Talpa.

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie