Cultuur & Media
BNNVARA

Dansende koningin Beatrix en 40 jaar gestalkt: dit is 50 jaar Harry Sacksioni

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Dansende koningin Beatrix en 40 jaar gestalkt: dit is 50 jaar Harry Sacksioni

Al een halve eeuw zit hij in het vak, meestergitarist Harry Sacksioni. Zijn jubileumtournee viel in het water, maar gelukkig schreef hij een boek over 50 jaar artiestenleven. Van het begin op het voetbalveld, tot 40 jaar een stalker hebben: hij vertelt erover in De Nieuws BV.

"Je maakt wat mee als je muzikant bent, dus er lag al langer een plan om een boek te schrijven met anekdotes. Maar nu mijn jubileumtour ook niet door kon gaan had ik eindelijk ook echt tijd om te gaan schrijven."

En dus ging de meestergitarist aan de slag. Hij moet ook wel. "Stilzitten is niets voor mij hè? En zonder tournee heb ik ook geen inkomsten. Ja, ik krijg AOW, zo oud ben ik inmiddels. Maar dat zorgt er wel voor dat ik niet in aanmerking kom voor compensatie. Dus misschien kan ik met het boek een extraatje verdienen."

Dansende koningin Beatrix

Het zijn verhalen die soms ook in zijn voorstellingen wel de revue passeren. Over een dansende (toen nog) Koningin Beatrix, en over een teleurgestelde Rinus Michels, die kwam kijken of Sacksioni goed genoeg was voor Ajax 1. Maar er zitten ook persoonlijker, minder bekende verhalen tussen.

Een mooi verhaal is hoe hij 's nachts bij een bekende op de bank zou blijven slapen tijdens een tournee. De vrouw des huizes bleek niet thuis, dus er was nog plek in de slaapkamer boven. Hoefde hij mooi niet op de bank beneden. En dat bleek maar goed ook, want die nacht reed er een vrachtwagen op volle snelheid het huis in. Was hij op de bank gaan slapen dan hadden we zijn jubileum misschien helemaal niet kunnen vieren.

Veertig jaar een stalker

Persoonlijker word het als het over zijn stalker gaat. Zo’n veertig jaar is hij achtervolgd door een meisje. Een jaar of twintig geleden zocht hij al de publiciteit, omdat er weinig tot niets gedaan kon worden, niet voor hem én niet voor de stalker.

Doordat hij zijn verhaal vertelde ontstond er uiteindelijk wetgeving die stalking wettelijk strafbaar maakt. "Ze noemden het in de wandelgangen 'De Wet Sacksioni'. Ik heb ze met klem verzocht de wet niet echt zo te noemen, maar ik ben wel blij dat hij er is nu."

"Het begon redelijk onschuldig, met een praatje na een optreden. De volgende dag dook ze naast me op in de platenzaak, en die avond bij ons voor de deur." Het mondde uit in een slepend proces dat uiteindelijk veertig jaar zou duren. Zelfs toen de wet er was bleef ze bellen en langskomen, al werd het minder.

Poedelnaakt in bad

"Het trekt echt een wissel op jezelf en op je gezin. Een keer had ze een ruitje ingetikt en lag ze poedelnaakt in bad toen we thuiskwamen. Dan voel je je niet lekker in je eigen huis hoor!" De vele nachtelijke bezoekjes en telefoontjes zorgden er ook voor dat het Harry soms echt teveel werd.

"Ze dook een keer bij mij thuis op weer, en toen heb ik haar in de sloot gegooid. En onderwater geduwd. Tot mijn vriendin riep: 'Laat haar los, anders gaat ze dood!' Toen kwam ze boven en zei ze: 'Zie je wel, dat je van me houdt?' Toen knapte er iets in mij en besloot ik dat ik met de zaak naar buiten moest."

De vrouw is inmiddels overleden. "Toen ik dat hoorde was ik tegelijk opgelucht en verdrietig. Het was een heel intelligent meisje, gymnasium, had ze gedaan. Ik werd verdrietig van weer het besef hoe een leven kan lopen, soms ook totaal per ongeluk en ongewenst."

Harry Sacksioni

Meer van De Nieuws BV?

Volg ons op Instagram, Facebook en Twitter.

Ster advertentie
Ster advertentie