Cultuur & Media
VPRO

Merlijn Twaalfhoven: 'Mensen jagen ook niet zomaar op draken'

foto: Chantal Heijnenfoto: Chantal Heijnen
  1. Nieuwschevron right
  2. Merlijn Twaalfhoven: 'Mensen jagen ook niet zomaar op draken'

Merlijn Twaalfhoven is componist, dirigent en cultureel ondernemer. Hij is te gast bij Nooit Meer Slapen en met Pieter van der Wielen praat hij over de kansen van de coronacrisis, de kracht van de kunstenaarsblik en het toelaten van onzekerheid.

{podcast audio="127270" caption="Merlijn Twaalfhoven over maatschappelijke verandering met hulp van kunstenaars: " }

Omslagpunt

Merlijn Twaalfhoven maakt nog steeds graag muziek en noemt hij zichzelf nog componist. Maar echt praktiserend musicus is hij niet meer. Er zijn andere dingen in zijn leven die belangrijker en zinvoller voelen. Zo richtte hij The Turn Club op, een stichting om maatschappelijke verandering te bewerkstelligen en ons anders naar de wereld te laten kijken.

"Ik wil kunnen zeggen 'ik ben in het diepe gesprongen'. Want het is een bizarre wereld als je even uitzoomt", zegt Merlijn Twaalfhoven. "Ik wil over vijftig jaar niet zeggen 'ik was daarbij, wij hadden ongelijkheid en klimaatverandering tegen kunnen gaan, maar ik heb niets gedaan'. Ik ben blij dat er mensen zich met volle aandacht en toewijding kunnen focussen op het schone, zoals heel mooi viool spelen. Maar mij lukt dat niet meer."

Kunstenaarsblik

"Waarom noemen we muziek kunst? Waarom noemen we het niet Echt, met een hoofdletter E?", vraagt Twaalfhoven zich af. Hij is van mening dat muziek en kunst niet alleen in concertzalen thuis hoort. Hij vindt dat kunst veel meer is dan alleen de premières, prijzen of sterfgevallen die in de krant komen. "Kunst is een onderzoek in ontwikkeling", stelt hij. En dat onderzoek kan altijd en overal plaatsvinden.

Quote

Kunstenaars kunnen de toekomst niet voorspellen, maar ons wel laten proeven

Merlijn Twaalfhoven

Twaalfhoven pleit ervoor kunst te zien als een mindset: een 'kunstenaarsblik' om mee naar de wereld te kijken. Met zo’n visie kunnen we de schoonheid van het alledaagse zien en vaststellen wat waardevol is. Want pas als we de schoonheid en het belang zien, gaan we het beschermen.

Merlijn Twaalfhoven geeft live spoken word performance in VPRO's Nooit Meer Slapen

Video niet beschikbaar

Bescherm de natuur

"Mensen gaan niet zomaar jagen op draken, er moet eerst iets op het spel staan." Hij vindt het absurd dat we nog steeds discussiëren over de vraag 'of we in een leefbare wereld willen leven, of niet'. "Waarom hebben we geen 'natuurlijk beschermingsgevoel' voor de aarde?"

"We moeten opkomen voor het allermooiste wat we hebben - het leven, want dat staat er op het spel. Als we weer de schoonheid van de natuur, van mensen, van het leven zien, dan gaat we die draak aanpakken." Maar wie, wat of waar is die draak? "Vroeger had je duidelijk de good- en de bad guys. Nu hebben we het over CO2 en de zeespiegel. Er mist een tastbare relatie met het kwaad."

Stilstand

De coronacrisis ziet Twaalfhoven als een pauze. "Niemand had het vermogen om op de pauzeknop te drukken. Maar nu brengt een minuscuul wezentje ons allemaal tot stilstand." En in deze stilstand kunnen we opnieuw bekijken en bepalen wat belangrijk en waardevol is. "Die vraag, dat is waar de crisis voor mij over gaat."

Het antwoord? "Dat had ik echt niet aan zien komen. Ik dacht dat we allemaal opgefokte types waren. Maar we we zijn zorgzaam, er zit heel veel goeds in ons. We zijn eigenlijk best wel heel gaaf samen."

Alles van Nooit Meer Slapen terugluisteren?

Terugluisteren kan via jouw favoriete podcast. Nooit Meer Slapen is hét cultuurprogramma van de VPRO. Elke maandag- tot en met vrijdagnacht tussen 00.00 en 01.00 uur hoor je een diepgravend gesprek over cultuur, literatuur, film, muziek, theater of kunst.

Ster advertentie
Ster advertentie