Cultuur & Media
VPRO

Kader Abdolah: 'In Iran is nog geen revolutie, wel een wonderlijk verzet'

foto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Kader Abdolah: 'In Iran is nog geen revolutie, wel een wonderlijk verzet'

Schrijver Kader Abdolah spreekt in Nooit Meer Slapen vol trots over de opstandelingen in Iran die inmiddels al weken opstaan tegen het Iraans regime en meer vrouwenrechten eisen. "De ayatollahs hebben geweren en kogels, en de rest van het land heeft niks – de meisjes staan met lege handen op straat." Maar hoe hoopvol is de situatie in Iran eigenlijk?

Kader Abdolah (schrijver) - Nooit meer slapen

Ieder meisje op straat is een leider

Abdolah, die zelf afkomstig is uit Iran en zichzelf schaart onder een generatie die in diens eigen tijd ook in verzet kwam tegen het Iraanse regime, spreekt vol lof over de huidige protesten die volgens hem een opmerkelijk verschil tonen met het verleden. "Mijn generatie probeerde met geweld dit regime onderuit te krijgen. Dat nu meisjes van 17, 18, 19 en 20 met lege handen vooraan staan – en dat de wereld hen hoort – is alsof er een wonder is gebeurd."

We moeten wel oppassen om niet te naïef naar deze protesten te kijken, waarschuwt Abdolah. De Iraanse leiders kunnen volgens hem namelijk nergens naartoe vluchten, en dat zorgt ervoor dat ze tot het bittere einde zullen doorvechten. "De ayatollahs hebben geweren en kogels, en de rest van het land heeft niks – de meisjes staan met lege handen op straat. Maar de ayatollahs schrikken nu, ze weten niet welke kant ze op moeten kijken. Er is nu geen leider om te vermoorden of op te pakken, want ieder meisje op straat is een leider – en de ayatollahs kunnen die niet allemaal oppakken."

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Revolutie

Abdolah stelt dat er veel meer nodig gaat zijn voor deze protesten om te slagen. "Dit is nog geen revolutie. Daarvoor moeten alle lagen in de samenleving samenkomen om dit verschrikkelijke regime omver te krijgen."

Nu zijn de protesten nog te veel beperkt tot de middenklasse. "Boeren en arbeiders moeten ook in opstand komen," stelt Abdolah. "Alle bazaars en scholen moeten dicht. Iedereen moet met duizenden, miljoenen mensen op straat komen en de barakken binnenvallen. Maar ik geloof in wonderen. Wie weet. Wie ben ik om te zeggen dat dit niet mogelijk is?"

Luister Nooit Meer Slapen op ieder moment van de dag

Nooit Meer Slapen is hét nachtelijke cultuurprogramma van de VPRO op NPO Radio 1 waarin elke werkdag een uur lang - van middernacht tot 01.00 uur - een inspirerende gast uit de kunst, cultuur of actualiteit wordt geïnterviewd over werk én leven.

Volg Nooit Meer Slapen op Instagram, en luister alle gesprekken, ook overdag, in NPO Luister of uw favoriete podcastapp.

Ster advertentie
Ster advertentie