Cultuur & Media
NTR

Duizendpoot Job Roggeveen: 'Ik heb een drang om dingen te maken, de hele tijd'

foto: Job Roggeveen
  1. Nieuwschevron right
  2. Duizendpoot Job Roggeveen: 'Ik heb een drang om dingen te maken, de hele tijd'

Job Roggeveen is een duizendpoot. Hij regisseert, componeert en speelt piano. Met zijn animatiestudio Job, Joris & Marieke won hij een Emmy voor de korte film ‘Kop op’. Zijn tweede soloplaat ‘Beekweide’ is hij een ode aan de kinderlijke fantasie en de plekken in Zuid-Nederland waar hij als kind ronddwaalde. "Het creëren van een wereld heb ik altijd tof gevonden om te doen", vertelt hij in Kunststof.

Job Roggeveen, componist en ontwerper

Beekweide

"Beekweide is de wijk waar ik als kind woonde en mijn vroege jeugd heb doorgebracht", vertelt Job Roggeveen over de titel van zijn nieuwe album. "De titels van de liedjes verwijzen naar delen uit het dorp waar ik vandaan kom, Geldrop. Mijn jeugd speelde zich af in de jaren ’80 en ik was de hele dag op pad zonder dat mijn ouders wisten waar ik was. Die vrijheid, dat is nu ondenkbaar.

Het album is in zekere zin de soundtrack van zijn jeugd. "Elk stuk komt voort uit een sterke jeugdherinnering, vaak iets klein wat ik als kind als groot en intens heb ervaren. Misschien is Beekweide wel een hele verzameling van die kernherinneringen.

En ik vind het een mooi woord, Beekweide. Het ziet er ook esthetisch mooi uit, ik blijf toch vormgever.

Kop op

Naast zijn werk als componist en pianist maakt Job ook deel uit van animatiestudio Job Joris en Marieke, die een Emmy wonnen voor de korte film ‘Kop op’. "De film gaat over drie karakters die een dag iemand anders worden door hun hoofd in een wasmachine te steken en daardoor het hoofd van iemand anders te krijgen. Dat idee hebben we in de serie verder uitgewerkt met allerlei avonturen.

We maken graag verhalen over het alledaags leven waarin we een surreëel element plaatsen. Mensen die door hun eigen leven kunnen reizen door het skippen van een plaat bijvoorbeeld. We creëren samen een soort wereld. Het zijn niet de stoerste karakters van de wereld, ze zijn lief en onhandig."

Kunst belangrijker dan het leven

Er brandt bijna een heilig vuur in Job, als het aankomt op creativiteit. “Ik heb altijd zin om dingen te maken.” Obsessief zou je het kunnen noemen. "Ik hou er wel van me ergens helemaal in te storten; dat datgene even alles is."

"In the end is het een zege", concludeert hij. "Ik kan me heel goed concentreren als ik dat wil. Een volledige focus op alleen dat kleine dingetje. Het is bijna een eigen wereld. Een soort heiligheid van je werk vind ik wel iets mooi hebben. Als jij jezelf niet serieus neemt, zal een ander dat ook niet doen.

Soms vind ik mijn kunst belangrijker dan het leven. Ik heb een drang om dingen te maken, de hele tijd. Een plaat maken, componeren, een animatie maken.”

Kunststof

Het cultuur- en mediaprogramma van NTR van maandag tot en met donderdag te horen tussen 19:00 en 20:00 uur op NPO Radio 1 of op elk moment terug te luisteren als podcast. Volg Kunststof op Twitter, Facebook en Instagram.

Ster advertentie
Ster advertentie