Cultuur & Media

Dit waren de hoogtepunten van 2023 in podcastland

foto: Podcast Jaaroverzicht 2023
  1. Nieuwschevron right
  2. Dit waren de hoogtepunten van 2023 in podcastland

Dit jaar was een goed luisterjaar, met een groot aanbod aan mooie, nieuwe podcasts. Van journalistiek tot verhalend, van spannend tot persoonlijk: de mogelijkheden waren legio. In Het Podcast Jaaroverzicht 2023 blikt Malou van der Starre terug op de podcastoogst van het afgelopen jaar. Samen met makers van spraakmakende podcasts en aan de hand van fragmenten, schetst Van der Starre een beeld van de luisterhoogtepunten van 2023.

Het Podcast Jaaroverzicht 2023: uur 1

Het Podcast Jaaroverzicht 2023: uur 2

Het Podcast Jaaroverzicht 2023: uur 3

True crime duo

Journalisten Babs Assink en Lammert de Bruin waren te gast om te vertellen over hun nieuwe podcast JFK: The Missing Link, waarin ze in een spannend onderzoek duiken van de Nederlandse journalist Willem Oltmans naar de moord op president John F. Kennedy. Het true crime duo bezocht de plek in Dallas waar het allemaal gebeurde en ze ontdekten dat veel mensen nog steeds niet geloven dat Lee Harvey Oswald de enige dader is. "De meerderheid van de Amerikanen heeft altijd geloofd dat er sprake is van een complot", vertelt De Bruin.

Kweekje

Verder schoof journalist Nicole Terborg aan. In haar podcast Kweekje, mi kwekipikin onderzoekt ze de informele pleegzorg waar ze zelf in heeft gezeten. Terborg is een 'kweekje', zoals veel Surinaamse Nederlanders dat noemen. Als kweekje groei je niet op bij je ouders, maar bij andere familieleden of pleegouders. Dat is gebruikelijk binnen de Afro-Surinaamse gemeenschap, maar vragen waarom het gebeurt is een taboe.

Terborg was 13 jaar oud toen ze door haar ouders van een Brabants dorp naar een tante in Amsterdam werd gestuurd. "Het heftige voor mij was, dat mij niets werd uitgelegd. Er werd me gewoon gezegd: jij gaat bij je tante wonen", vertelt ze. Ruim dertig jaar later wil ze eindelijk weten waarom zij een kweekje werd. Maar wil haar familie wel praten? En durft Nicole zelf de confrontatie aan? Ze ontdekt dat deze manier van elkaars kinderen opvoeden een lange geschiedenis kent.

Gerelateerde podcast

Kweekje

Kweekje

Sara's mysteries

Ook Sara de Monchy was te gast in de studio. Zij won dit jaar een Dutch Podcast Award met haar podcast Sara's Mysteries, waarin ze kinderen helpt om mysteries op te lossen. Hoe kwam ze op dit idee? "Het is eigenlijk wel een grappig verhaal", vertelt ze. "Toen ik zelf jong was, waren mijn ouders net uit elkaar en had mijn vader een nieuwe vriendin… dat dácht ik tenminste. Ik had het gevoel dat er sporen van haar in zijn huis waren." Dát ging ze eens tot op de bodem uitzoeken. "Ik denk dat er veel kinderen zijn zoals ik, die met mysteries rondlopen waarvan ouders geen idee hebben."

De Monchy maakte onlangs ook een podcastserie voor volwassenen: Ik wil je nog iets vragen, waarin ze in elke aflevering een brandende vraag uit iemands verleden oplost.

Luistertips

Tot slot verzamelde Van der Starre vele luistertips van jullie. Een greep uit de tips die ze ontving:

  • GONZO. Een podcast waarin journalist en presentator Merel Westrik samen met oud-hoofdredacteur Frans Lomans praat met journalisten over dat ene verhaal in hun carrière dat hun altijd bij zal blijven.
  • DNAzaten. Een podcast over donorconceptie.
  • Waar is Sarah? Een persoonlijke zoektocht naar houvast, binnen het grotere verhaal van ons Europese migratiebeleid.
  • Gerede twijfel. In deze podcastserie volgt NRC elf studenten van de VU in hun maandenlange onderzoek naar een mogelijke gerechtelijke dwaling in 2012.
  • Aaf en Lies lossen het wel weer op. In deze podcast bespreken vriendinnen Aaf Brandt Corstius en Lies Visschedijk de wereldproblematiek, problemen van luisteraars, maar ook hun eigen problemen.

Wil je alle luistertips, fragmenten én alle podcastmakers die te gast waren, horen? Je kunt Het Podcast Jaaroverzicht 2023 hier terugluisteren.

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie