Cultuur & Media

Hoe betrouwbaar zijn de verhalen van John Le Carré over zijn eigen leven?

foto: Nieuwsshowfoto: Nieuwsshow
  1. Nieuwschevron right
  2. Hoe betrouwbaar zijn de verhalen van John Le Carré over zijn eigen leven?

[AVROTROS] Jeroen Vullings werkt voor Vrij Nederland, als redacteur en literair criticus. Eerder werkte Jeroen onder meer voor de Belgische krant De Standaard, de NPS en de Stichting Literaire Activiteiten Amsterdam. Hij studeerde Neerlandistiek aan de Universiteit van Amsterdam en publiceerde de essaybundel ‘Meegelokt naar een drassig veldje. Literatuur in verandering’. Momenteel is Jeroen bezig met de biografie van H.J.A. Hofland. De volgende boeken heeft hij besproken.

John Le Carré, 'De duiventunnel. Verhalen uit mijn leven', Luitingh-Sijthoff

Een jaar na de omvangrijke biografie van dé schrijver over Britse spionnen John Le Carré, inmiddels vierentachtig, komt de oude meester zelf aan met een bundel ware verhalen over zijn leven. Maar hoe betrouwbaar zijn die, vraagt Jeroen Vullings zich af. Was hij niet van kindsbeen aan een spion?

Jan Cremer, 'Odyssee Fernweh', De Bezige Bij

Precies tweeëntwintig jaar na zijn grote drieluik 'De Hunnen' waarin hij zijn eigen familiegeschiedenis verweeft met die van Atilla's moordlustige volk, komt Jan Cremer met een nieuw boek over zijn familiegeschiedenis. Serieus, feitelijk, ingetogen en sober - voor Cremers doen. Zijn vader overleed in 1942 toen Jan twee was. Wat was het voor een man, wil Jan weten, en hoe kwam het dat hij en zijn moeder zulke vernederingen en armoede beleefden na zijn dood?

A.Th. van Deursen, 'Willem van Oranje. Een biografisch portret', Bert Bakker

De belijdend gereformeerde historicus A. Th. van Deursen was bij zijn leven dé Nederlandse Gouden Eeuw. Van Deursen, die tot hetzelfde echelon gerekend wordt als Johan Huizinga, maar niet de erkenning kreeg die hij verdiende, was niet te beroerd om uit te zoeken hoe het toen écht zat. In deze nooit in boekvorm gestelde biografische schets van Willem van Oranje toont hij tegen het slot de droom van de Vader des Vaderlands. Ons land had er anders uitgezien indien Willem niet vermoord was. Beter.

Luister de Boekenrubriek terug

Ster advertentie
Ster advertentie