Cultuur & Media
AVROTROS

Achter de schermen bij het Eurovisie Songfestival

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Achter de schermen bij het Eurovisie Songfestival

39 landen, 39 artiesten en bijna 200 miljoen kijkers. Over anderhalve week is de finale van het grootste muziekevenement ter wereld: het Eurovisie Songfestival 2021. Er wordt met man en macht gewerkt aan de enorme productie. Een mooi moment om deze week in Blok&Toine een kijkje achter de schermen te nemen.

'Een militaire operatie'

Lammert de Bruin is groot songfestival-fan en maker van De Officiële Songfestival Podcast. Twee weken lang zit hij in een 'songfestivalbubbel', waarin hij een kijkje mag nemen achter de schermen. Hij loopt onder andere stage bij mode-ontwerper Diek van Pothoven en leert 'signdancen'.

De Bruin kijkt zijn ogen uit. "Het is onvoorstelbaar wat er momenteel gebeurt in Ahoy. Het is bijna een militaire operatie die in Ahoy plaatsvindt. Duizenden mensen werken keihard aan dit evenement. Het is een soort Olympische Spelen voor muziek."

Wat gebeurt er online?

Omdat veel mensen, waaronder de pers, dit jaar door de coronacrisis niet fysiek bij het Eurovisie Songfestival aanwezig kunnen zijn, gebeurt er dit jaar online extra veel. Van persconferenties tot nieuwsupdates en een rondleiding. Een van de online hosts is Koos van Plateringen.

"Er is een online perscentrum opgetuigd. We hebben een meet en greet met de artiesten van alle landen. De video's van die interviews zijn online te bekijken voor de pers die hier normaal gesproken aanwezig is, maar er nu niet bij kan zijn vanwege corona", vertelt Koos.

'We kunnen op een geniaal optreden rekenen'

Je hebt het misschien niet helemaal door, maar buiten de nummers van alle landen, wordt er ook maandenlang gewerkt aan muziek voor de rest van de uitzendingen. Van de pingels, tot de achtergrondmuziek van de presentatoren, tot de acts tussen alle optredens door.

Al die muziek komt van de hand van musical director Eric van Tijn. "Dit is een once in a lifetime ervaring. Het iets volstrekt unieks", vertelt hij in Blok&Toine. Waar we volgens hem tijdens de finale op moeten letten? "Bij Davina Michelle hebben we effecten bedacht die typisch voor Nederland staan, inclusief virtual reality. Je gaat dingen zien waarvan je niet snapt hoe dat kan."

Blok&Toine

Mischa Blok en Toine van Peperstraten zoomen in op wat het nieuws voor jou betekent en zijn daarbij ook geïnteresseerd in jouw ervaringen. Maandag tot en met donderdag van 14.00 tot 16.00 uur.

Ster advertentie
Ster advertentie