Cultuur & Media
NTR

Saskia Houttuin, Afrika-correspondent: 'Ik voelde dat ik daar tot recht kwam als journalist'

foto: NOS
  1. Nieuwschevron right
  2. Saskia Houttuin, Afrika-correspondent: 'Ik voelde dat ik daar tot recht kwam als journalist'

Saskia Houttuin is per 1 maart de nieuwe Afrika-correspondent van de NOS. Eerder werkte ze al in Afrika voor RTL, Trouw en Bureau Buitenland. Ze verhuist binnenkort naar Dakar in West-Afrika om verslag te doen van onder andere migratie, klimaatverandering en islamitische terreur. “Het is in Kenia later dan in Nederland, dus ik loop ’s ochtends altijd een beetje voor met het nieuws”, vertelt ze in Kunststof.

Saskia Houttuin, correspondent

Voor Houttuin ziet een werkdag er niet heel anders uit dan hier in Nederland. "Opstaan, ontbijten en naar het kantoor. Als er iets belangrijks is gebeurd geef ik dat door en kom ik in het radio 1 journaal." Die weging zou de redactie in Hilversum ook kunnen maken maar die zijn ook heel druk met andere gebeurtennissen, bijvoorbeeld de oorlog in Oekraïne. "Ik zit in Afrika om het nieuws in de gaten te houden, te kunnen duiden en in te schatten hoe groot en belangrijk iets is."

Samen met collega Ellis van Gelder doet ze verslag van het hele continent. Houttuin vertelt dat het veel te veel is voor maar twee mensen. "Ik vind dat we met veel meer zouden moeten zijn. De laatste paar jaar heb ik niet veel jonge, nieuws correspondenten zien binnenkomen. Dat vind ik jammer want we kunnen wel wat extra mensen gebruiken."

De Wereldomroep

Het leven van Houttuin had ook heel goed anders kunnen lopen. Op 21-jarige leeftijd begon ze met het zoeken naar een eerste baan in de journalistiek. "Dat was niet makkelijk ondanks dat ik mijn stages had afgerond met een negen. Ik heb toen gereageerd op alle vacatures die ik zag, onder andere bij de Wereldomroep." Daar werd ze aangenomen en geplaatst op de Franstalige Afrika redactie. "Niet omdat ik iets wist van wat er in Franstalig Afrika gebeurde maar omdat ik vloeiend Frans spreek. Ik heb een Franse moeder en ben daar geboren."

Houttuin was niet meteen om. "Zoiets moet toch groeien. Het was heel leuk om elke dag aan te telefoon te hangen met mensen uit Ivoorkust, Mali en Congo. Maar ik was er nog nooit geweest dus voelde me niet verbonden met de onderwerpen waar ik verslag van deed." In 2013 kreeg ze een beurs om naar Zuid-Afrika en Congo te gaan. "Daar heb ik kleine producties voor de VPRO gemaakt. Ik vond het te gek dat ik daar mocht rondlopen om verhalen te maken en er ook nog geld voor kreeg."

Ambitieus

Voordat ze op reis gaat voor een reportage bereid ze zich altijd heel goed voor. "Door heel veel te lezen, mensen te bellen en te weten wat ik wil gaan doen. Ik ben een super ambitieus wezen en dat gaat samen met dat ik perfectionistisch ben. Ik wil altijd meer en ben niet tevreden met wat ik heb. Volgens mijn vriend mag ik soms wel wat lakser zijn."

Wat Houttuin zo aantrekt aan Afrika kan ze niet omschrijven. "Het is een gevoel. Het belangrijkste is dat ik daar voelde dat ik heel erg tot mijn recht kwam als journalist. Ik had oprechte interesse en passie in de verhalen die ik maakte. Ik vind het belangrijk om te vertellen wat daar gebeurt. Het voelt niet als een taak of straf om het nieuws uit Afrika te moeten bijhouden."

Ster advertentie
Ster advertentie