Cultuur & Media

Jelle Brandt Corstius: 'Als ik dit had geweten, was ik hier nooit aan begonnen'

VPRO
foto: Keke Keukelaarfoto: Keke Keukelaar
  1. Nieuwschevron right
  2. Jelle Brandt Corstius: 'Als ik dit had geweten, was ik hier nooit aan begonnen'

Jelle Brandt Corstius is schrijver, programmamaker en bovendien Ruslandkenner. In Nooit Meer Slapen vertelt hij over zijn nieuwe boek BAM - Een reis van niets naar niets, en over de afgelopen jaren die volgden op zijn artikel in Trouw tijdens de hoogtijdagen van de #MeToo beweging.

De afgelopen jaren waren voor Jelle Brandt Corstius alles behalve makkelijk. Zijn leven was één grote soap sinds hij een stuk schreef in Trouw tijdens het hoogtepunt van de #MeToo-beweging. "Ik heb een stuk geschreven en dat is totaal verkeerd gevallen. En dat heeft averechts gewerkt. Mijn idee was dat mensen sneller met hun verhaal zouden komen, en aangifte zouden doen. Maar ik denk dat mensen nu wel twee keer nadenken voordat ze dat doen. En dat vind ik verschrikkelijk."

Quote

Met de kennis van nu, had ik dat anders moeten doen

Jelle Brandt Corstius

Het werd tussen hem en Gijs van Dam – de man die hij met zijn stuk aansprak - een gevecht tot de rechter aan toe. Een gevecht dat nog steeds niet is opgelost. "Het doet er eigenlijk niet zoveel toe wie deze strijd gaat winnen. Ik denk niet dat het nu, via de rechter, rust gaat geven. Pas als we met elkaar gaan zitten, kunnen we het oplossen, denk ik."

Parallelle Jelle

"Ik wil mezelf niet gaan neerzetten als een slachtoffer, dit hoort er blijkbaar zo bij. En op een gegeven moment laat je het helemaal los. Kan het je niet meer schelen wat mensen over je zeggen. Dat mensen denken dat ik een leugenaar ben, daar lig ik niet meer wakker van. Maar ik ben er wel echt van geschrokken, ik heb twee jaar lang mijn mond gehouden."

"Mensen vinden het ingewikkeld, dat wat niet in het hokje past. Het makkelijkste is gewoon als ik alleen maar dingen met Rusland doe. Maar dat heb ik niet gedaan." Hij sprak zich uit in de #MeToo beweging: "Soms vind ik dingen belangrijker dan mijn werk, en dan ga ik op mijn bek."

"Ik sta nog steeds achter het stuk wat ik heb geschreven, achter de boodschap die ik voor ogen had. Maar ik vind het verschrikkelijk dat het zo is gelopen."

Meer kunst en cultuur?

Nooit Meer Slapen is hét cultuurprogramma van de VPRO. Elke maandag- tot en met vrijdagnacht tussen 00.00 en 02.00 uur hoor je diepgravende gesprekken over cultuur, literatuur, film, muziek, theater en kunst op NPO Radio 1. Terugluisteren? Dat kan via de podcast.

Ster advertentie
Ster advertentie