Cultuur & Media
NTR

Jazzmusicus Benjamin Herman: 'Alles maakt uit in jazzmuziek, niets is ooit hetzelfde'

foto: Pixabayfoto: Pixabay
  1. Nieuwschevron right
  2. Jazzmusicus Benjamin Herman: 'Alles maakt uit in jazzmuziek, niets is ooit hetzelfde'

Drie generaties jazzmuzikanten vertellen in Kunststof over hun liefde voor de jazzmuziek. Jazzmusicus en bandleider van New Cool Collective Benjamin Herman, zangeres Anna Serierse en trompettist Ack van Rooyen. Ack: "De leadtrompet en de drummer bepalen de kwaliteit van een orkest. Als die twee dezelfde hartslag hebben, is het orkest goed."

Oude en nieuwe helden

Benjamin Herman ('de saxofonist des Nederlands') maakte furore op het snijvlak van traditionele en vrije jazz. Hij was oprichter van de New Cool Collective, speelt als gastmuzikant bebop-licks bij bekende pop-acts en is nooit te beroerd om oude en nieuwe helden in de schijnwerpers te zetten. Vandaag doet hij dat met de 91-jarige flügelhornspeler Ack van Rooyen en zangeres Anna Serierse (27 jaar).

Anna Serierse komt uit een muzikale familie: haar opa was Koos Serierse (bas), haar vader is de bekende drummer Marcel Serierse. Ze beheerst veel stijlen, van klassieke standards tot het zingen met een big band, Braziliaans. "Het was echt afschuwelijk" zegt Anna over het afgelopen coronajaar. "Ik stond op het punt mijn debuutalbum uit te brengen, ik zou gaan toeren in China en Australië, alles werd afgezegd.

Gelukkig hebben we ons debuutalbum in november voor een publiek van dertig man gepresenteerd, dat was iets. Ik begin er nu echt helemaal genoeg van te krijgen. Ik mis het samenspelen in de Amsterdamse jazzscene, lekker een biertje drinken en naar elkaar luisteren. Ik hoop echt dat er snel iets gebeurt."

De concentratie wordt anders als je ouder wordt

Benjamin Herman en Anna Serierse gaan binnenkort samen een album opnemen. Met Ack stond Benjamin nog onlangs op het Transmission Festival in Utrecht. "Een leerzame ervaring, zegt Benjamin. "Ik ervoer de rust die je vaker bij oudere collega's ziet. De concentratie is heel anders. Bij jonge musici spelen andere dingen een rol, het eten, de secundaire arbeidsvoorwaarden. Dat valt allemaal weg als je ouder wordt, de concentratie wordt anders."

Ack van Rooyen over ouder worden: "Je wordt elke dag anders. Je hart klopt anders iedere dag. Als jazzmuzikant word je niet zozeer beter. Op het podium merk je geen verschil tussen generaties."

Benjamin: "Alles maakt uit in jazzmuziek, niets is ooit hetzelfde. Of je in een lege zaal speelt, met Ack op het podium van TivoliVredenburg staat, of hier in de studio met Anna, er komt altijd iets bij. Alles is mogelijk. Alles ligt aan jou; alles wat je niet kunt doen heeft te maken met je eigen hang-ups. En als ik kijk naar Ack, dan zie ik: als je het op de juiste manier doet, kun je er oud en gelukkig mee worden."

'Ack van Rooyen is een held'

Ack van Rooyen speelde in een lange reeks jazzorkesten en speelden met de groten der aarde, van Miles Davis en Dizzy Gillespie tot Gil Evans en Chaka Khan. "Ik heb Ack talloze keren zien spelen en gehoord in mijn leven", vertelt Anna. "Hij is een held. Hij speelt zo mooi, ik raak altijd ontroerd als hij speelt, ik kan het niet uitleggen. Er zit emotie in zijn geluid."

Hoe kwam Ack ooit bij de flügelhorn uit? "Het heeft iets van de altviool bij de strijkers. Het heeft iets warms. De trompet is meer strijdbaar." Benjamin: "Gideon Tazelaar speelde een tijdje trompet, maar vertelde dat hij daar helemaal macho van werd. Trompettisten spelen vaak veel te hard en gaan grote auto's kopen."

Kunststof Radio

Het cultuur- en mediaprogramma van NTR van maandag tot en met donderdag te horen tussen 19.30 en 20.30 uur op NPO Radio 1 of op elk moment terug te luisteren als podcast. Volg Kunststof op Twitter, Facebook en Instagram.

Ster advertentie
Ster advertentie