Cultuur & Media
VPRO

Teun van de Keuken: 'Het oerbrein wil écht calorieën'

foto: Jonathan Herman
  1. Nieuwschevron right
  2. Teun van de Keuken: 'Het oerbrein wil écht calorieën'

Teun van de Keuken probeerde voor Dit is geen dieetboek zeven populaire diëten, van het Keto-dieet tot veganistisch. In Nooit Meer Slapen vertelt hij over onze steeds terugkerende worsteling met calorieën en de totstandkoming van zijn nieuwe boek: “Zowel het woord chagrijnig als zelfhaat kwamen in de ongeredigeerde versie heel veel voor.”

Video niet beschikbaar

Vrolijke mensen met sla en biefstuk

Van elk dieet wordt volgens Van de Keuken beweert dat het geen enkele moeite kost en dat je het makkelijk volhoudt: “Dan worden er allemaal vrolijke video’s gemaakt van mensen die biefstuk eten met sla en dan zeggen ze: je hoeft alleen de aardappelen en het brood niet, maar verder mag je alles!”

In principe volgen dergelijke diëten vaak hetzelfde recept: één van de drie macrovoedingsstoffen (koolhydraten, eiwitten of vetten) worden grotendeels weggelaten, waardoor je minder calorieën binnenkrijgt en afvalt. “Dat kan je best een maand volhouden, maar dan mis je een derde van die macro’s. Het eten wordt minder leuk. Je wil toch wel een aardappel bij de biefstuk, of in het weekend een croissantje. Het blijkt dat juist een wisselwerking van die voedingsgroepen zorgt voor een heerlijke maaltijd.”

Het levensgeluk van een goede maaltijd

En lekker eten brengt ook veel vreugde. Vanuit een soort oerdrift verlangen we naar veel vet, zoet en zout en daar speelt de industrie gretig op in. Van de Keuken vertelt over kiosken op het station en tankstations waar werknemers een bonus krijgen wanneer ze erin slagen klanten extra koeken bij de koffie aan te smeren. Biedt daar maar eens weerstand tegen. Volgens Van de Keuken is het niet verstandig om bij elk kopje koffie een koekje te eten, maar van een geforceerde omgang met eten wordt niemand blij. Een lekker taartje van de banketbakker op zijn tijd zorgt zeker voor levensgeluk.

Meteen luisteren: Teun van de Keuken in Nooit Meer Slapen - Nooit meer slapen

Luister Nooit Meer Slapen op ieder moment van de dag

Nooit Meer Slapen is hét nachtelijke cultuurprogramma van de VPRO op NPO Radio 1 waarin elke werkdag een uur lang - van middernacht tot 01.00 uur - een inspirerende gast uit de kunst, cultuur of actualiteit wordt geïnterviewd over werk én leven.

Volg Nooit Meer Slapen op Instagram, en luister alle gesprekken, ook overdag, in NPO Luister of uw favoriete podcastapp.

Ster advertentie
Ster advertentie