Cultuur & Media
AVROTROS

Coen Verbraak maakte podcast over Van Der Laan: 'Hij bleef maar werken'

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Coen Verbraak maakte podcast over Van Der Laan: 'Hij bleef maar werken'

In de podcastserie 'Wat Blijft' gaan Human-presentatoren Floortje Smit, Clairy Polak en Coen Verbraak op zoek naar de nalatenschap van recent overleden Nederlanders. Want: we kunnen nog een hoop van ze leren. 'Als iemand doodgaat, stokt het beeld', zegt Verbraak bij Renze Klamer.

Coen Verbraak over de podcastserie 'Wat Blijft'

Eerder sprak Verbraak voor de Wat Blijft-serie al met nabestaanden van zanger en beeldend kunstenaar Jeroen van Merwijk. "Ik sprak bijvoorbeeld zijn tweelingbroer", vertelt Verbraak. "Hij stond natuurlijk ontzettend dichtbij Jeroen, maar was toch in staat is met afstand en kritiek te praten met iemand van wie ie houdt."

Recent overledenen

De Human-podcast draait om recent overleden bekende(re) Nederlanders. Bewust, want na de dood praten mensen vaak meer vrijuit, meent Verbraak. "Je kunt er als het ware om iemand heen lopen, van allerlei kanten naar iemand gaan kijken."

Voor de nieuwe serie maakt Verbraak een aflevering over de overleden Amsterdamse burgemeester Eberhard van der Laan. "Ik had eerder nog het plan om een documentaire over hem te maken voor tv. Maar dat is er dus nooit van gekomen. Maar ik voel wel een band met die man, ja."

Eindeloos doorwerken

Door te spreken met onder meer weduwe Femke van der Laan, komt Verbraak meer over de markante Amsterdammer te weten. "Wat ik nu nog meer ben gaan zien, is dat hij eindeloos bleef doorwerken. Terwijl het eigenlijk niet meer ging. Hij had ontzettende pijn, het ging niet meer, maar toch deed hij het."

Soms leidde dat tot extreme situaties. "Dat je naast je ic-bed een vergadering hebt met de driehoek over het reilen en zeilen in de stad, dat gaat wel ver op het moment dat je de dood in de ogen kijkt", verzucht Verbraak.

Proosten

"Femke zegt daarover: 'hij was zoals hij was. Werken was zijn bestaansrecht. Als hij eerder was opgehouden, was hij ook eerder doodgegaan.' Die stad ging voor alles", vertelt Verbraak. "Ze vertelde ook dat op een zeker moment, toen hij echt niet meer kon werken, de wethouders afscheid namen van Van Der Laan", memoreert Verbraak. "Ze hieven het glas. Ze hadden een medaille bij zich, waarin gegraveerd was 'alles voor de stad'. Zij stond erbij en dacht: 'Tja, alles voor de stad…'"

De nieuwe serie Wat Blijft is te beluisteren op de verschillende podcastplatforms en in de NPO Luister-app.

Ster advertentie
Ster advertentie