Cultuur & Media
KRO-NCRV

'Eddie Murphy kan grappen maken zonder dat mensen zich slachtoffer voelen'

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. 'Eddie Murphy kan grappen maken zonder dat mensen zich slachtoffer voelen'

Na 35 jaar presenteert Eddie Murphy weer eens Saturday Night Live - de show waarmee hij in de jaren tachtig furore maakte. Wat maakt hem uniek? Cabaretier Howard Komproe: "Hij kan grappen maken over mensen, zonder dat ze zich slachtoffer voelen. Hij neemt ze mee in de humor."

"Wanneer iemand met flaporen in de zaal zit, kun je daar een grap over maken en iemand een kutgevoel geven", legt Komproe uit. Daarentegen kun je ook een grap maken op een manier zodat iedereen mee kan lachen. Dat is een van de kwaliteiten van Murphy volgens Komproe. "Comedy gaat niet om afzeiken. Je moet de creativiteit hebben om iets aan de kaak te stellen op een manier dat de groep die je op de hak neemt het tof vindt en waardeert."

Murphy op videoband

In de tijd waarin Murphy groot werd, was er nog geen internet waarop alles direct te bekijken was. Komproe was daardoor afhankelijk van neven en ooms die videobanden voor hem meebrachten met daarop materiaal van Murphy. "Ik moest ervoor zorgen dat mijn ouders er niet achter kwamen dat ik dat stiekem aan het kijken was, die shit. Die vonden dat veel te grof."

Het materiaal op videobanden bracht wel een risico met zich mee. "Ik had een videoband met comedy. Halverwege was er ineens ruis." Komproe's broertje had de finale van Ter land, ter zee en in de lucht over Eddie Murphy opgenomen.

De videobanden bleken een eyeopener voor Komproe te zijn. "Dat er zoiets bestond als op een podium staan en grapjes maken en je daar je werk van kan maken. Ik werd altijd allen de klas uitgestuurd."

Comeback in veranderde wereld

Na Murphy's successen zoals Beverly Hills Cops en Trading Places werd het stiller rondom de komiek. Wel maakte hij nog films, bijvoorbeeld Dr. Dolittle. "Hij heeft een bewuste keuze gemaakt om veel geld te verdienen. Dat is hem door comedyfans niet altijd in dank afgenomen."

Murphy heeft aangekondigd weer aan een comedyshow te werken en daarvoor in kleine clubs op te treden. En hij komt dus terug met Saturday Night Live. "Dat is heel dapper. Alles is anders nu, veel meer mensen hebben een mening en er zijn veel meer outlets. Het is heel kwetsbaar om dat op deze manier te doen."

Howard Komproe over Eddie Murphy

Ster advertentie
Ster advertentie