Cultuur & Media

Ancilla van de Leest: 'Begrijpelijk dat het bestuur nog even hard wil natrappen'

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Ancilla van de Leest: 'Begrijpelijk dat het bestuur nog even hard wil natrappen'

[VPRO] Het hele bestuur van De Piratenpartij is overgestapt naar Forum voor Democratie, de partij van Thierry Baudet. Het inmiddels ex-bestuur van De Piratenpartij verwijt lijsttrekker Ancilla van de Leest dat ze vertrouwelingen om zich heen verzamelt die als een schaduwbestuur opereren. Voormalig bouwfraude-klokkenluider en ex-voorzitter Floor Drost beweerde – in toepasselijk piratenjargon – dat Van de Leest de partij zou hebben gekaapt.

In De Nieuws BV leek Van de Leest niet onder de indruk van de beschuldigingen. "Dat is iets wat mensen zeggen die net uit een partij zijn gestapt. Dat ze nog even hard willen natrappen begrijp ik", zei de lijsttrekker.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Van de Leest zegt zich geen zorgen te maken. "Ik denk dat dit een onderdeel is van de professionaliserings-slag die we nu aan het maken zijn. Het lijkt me niet heel raar dat er dingen veranderen in een partij op het moment dat er heel veel mensen bijkomen."

Burger/product

Van de Leest werd afgelopen juni lijsttrekker van De Piratenpartij: een partij die opkomt voor een vrije informatiesamenleving. Dat houdt in dat informatie van de overheid transparanter moet worden maar dat informatie van de burger moeilijker te vinden moet zijn. Mensen die gigantische bedrijven als Facebook en Apple ervan beschuldigen onethisch om te gaan met persoonlijke informatie hanteren vaak een cynische uitdrukking: als je niet voor een product betaalt, bén je het product.

Veel mensen zijn wel op de hoogte van het gesjoemel met persoonlijke data maar accepteren het als een teken des tijds. Volgens De Piratenpartij moet daar verandering in komen. Van de Leest probeert zelf zo min mogelijk te pinnen, heeft liever dat mensen zich verdiepen in alternatieven voor WhatsApp en vindt Facebook een bedreiging voor de democratie. "De Piratenpartij maakt de scheidslijn tussen wat je consument maakt en wat je burger maakt", zei ze afgelopen weekend tegen Filemon Wesselink in De Overnachting op NPO Radio 1.

Hard schoppen

Daarom staat privacy bovenaan de lijst van standpunten van De Piratenpartij – digitale privacy in het bijzonder. Idealiter worden de burgerrechten die we in het normale leven genieten ook online genoten. Van de Leest heeft zin om zich voor De Piratenpartij in te zetten. "Ik neem aan dat wij een oppositiepartij worden. Dat betekent dat wij flink hard mogen schoppen en dat ben ik ook echt wel van plan."

Ster advertentie
Ster advertentie