Cultuur & Media

'Eigenlijk maakt je omgeving je veel meer bewust van je leeftijd'

NTR
foto: Ack van Rooijenfoto: Ack van Rooijen
  1. Nieuwschevron right
  2. 'Eigenlijk maakt je omgeving je veel meer bewust van je leeftijd'

Jazztrompettist en flügelhornist Ack van Rooyen wordt 1 januari 90 jaar en dat viert hij met een verjaardagsconcert in het Bimhuis in Amsterdam, samen met zijn favoriete Nederlandse jazzmusici. De trompettist behoort tot de eerste moderne jazzgeneratie in Europa en vertelt erover in Kunststof.

Een indrukwekkende carrière van 70 jaar, waarin hij samenspeelde met talloze grootheden onder wie Miles Davis, Lee Konitz, Dizzy Gillespie, Steve Gadd, Gil Evans en Kenny Clarke.

Hoe was het om te spelen met zulke helden? Van Rooijen: "Dat soort mensen, die hoeven zich niet te bewijzen. Zij zijn zo eenvoudig eigenlijk. Het is net of je met de buurman praat. Er is niets van dat de een beter is of de ander minder of iets dergelijks. Dat komt helemaal niet in het gesprek voor. Je speelt met elkaar en praat over muziek."

Quote

Ik kijk niet zo niet terug, ook niet ver naar voren

Ack van Rooyen

Ack van Rooyen is een fenomeen op de trompet en de flügelhorn. Hij wordt gezien als de grondlegger van de jazz in Nederland. In 2017 ontving hij de Blijvend Applaus Prijs. "Hij is sinds tientallen jaren een van de beste Europese jazzmusici met een imposante loopbaan in Frankrijk, Duitsland en Nederland achter zich", aldus de jury.

90 jaar

De muzikant is nog steeds muzikaal actief en onverminderd creatief. "Eigenlijk maakt je omgeving je veel meer bewust van je leeftijd dan jijzelf", reageert Van Rooijen op het bijna bereiken van zijn 90e levensjaar. "Ik leef met de dag. Ik kijk niet zo niet terug, ook niet ver naar voren. Maar ik probeer op de dag te leven waar ik ben. Dat lukt niet altijd."

Kunststof Radio

Het cultuur- en mediaprogramma van NTR van maandag tot en met donderdag te horen tussen 19.30 en 20.30 uur op NPO Radio 1 of op elk moment terug te luisteren als podcast. Volg Kunststof op Twitter, Facebook en Instagram.

Ster advertentie
Ster advertentie