Cultuur & Media

'Wij zijn een hechte familie, maar je moet niet komen aan hoe het is'

NOS
foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. 'Wij zijn een hechte familie, maar je moet niet komen aan hoe het is'

De tweeling Porgy en Bess Franssen komt uit een grote muzikale familie. Aan het einde van het jaar blikken ze in NOS Met het Oog op Morgen terug op hun jeugd en carrières als acteur en harpiste en zangeres.

Porgy en Bess zijn vernoemd naar de beroemde opera van George Gershwin. En dat zorgde voor pesterijtjes op school vroeger. Het tweetal in duet met zeurderige kinderstemmetjes: "Porgy en Bee-hes, die stinken in de fle-es." Porgy: "We werden dus gepest ja. Ik had geen idee wat die fles betekende maar ik moest er ontzettend om huilen als kind."

Samen met hun elf broers en zussen traden ze vroeger geregeld op voor bejaarden, de kerk en huisvrouwenverenigingen. "Het hele gezin deed mee", vertelt Porgy. "Maar niet veel later begon de afvalrace. Huib kon alleen de triangel omdat hij linkshandig was. Die haakte dus als eerste af."

"Maar hoe minder kinderen er meededen, hoe meer geld je er zelf aan overhield", lacht hij. Vader en moeder Franssen moedigden hun kroost aan om creatief bezig te zijn. Porgy: "Toen ik twee was, werd al gezegd: dat is een acteur!" Bess: "Dat zag ik ook al vroeg. Wij deden op zaterdagavond altijd toneelspelletjes en daar was hij ontzettend goed in."

Familie

Onlangs nog had Porgy het voornemen om een theaterstuk te maken over de familie. Met ook een rol voor alle familieleden, maar dat idee is van de baan. "Wij zijn een hele hechte familie, maar je moet niet komen aan hoe het is. En dit project zou toch gevaarlijk kunnen zijn, dat er oud zeer naar boven komt."

Bess slaat geen voorstelling van haar broer over. "Peachez was heel erg mooi vond ik. Porgy is een goede acteur omdat hij alles door zijn ziel zeeft. Hij gaat tot op de bodem en daarom is het zo goed."

Zelf speelde ze een tijdje in het orkest van André Rieu. "Maar het was voor mijn kinderen niet fijn als ik over de wereld zou reizen. Dat reizen en de hechte band met het orkest waren ontzettend leuk. Ik vind het wel jammer dat ik dat moet missen, maar de kinderen gaan voor."

Ster advertentie
Ster advertentie