Cultuur & Media
KRO-NCRV

De sigarettenautomaat is terug

foto: Facebook Pakje Kunstfoto: Facebook Pakje Kunst
  1. Nieuwschevron right
  2. De sigarettenautomaat is terug

Roken kost geld en is ook nog eens slecht voor je gezondheid. Geen wonder dat er steeds meer mensen stoppen. Toch staan er sinds enige tijd sigarettenautomaten in boekhandels en musea. Afgedankte exemplaren waaruit je geen rookwaar trekt, maar een Pakje Kunst. Deze week wordt in Leiden de twintigste automaat in Nederland geplaatst. Fris! sprak afgelopen nacht met beeldend kunstenaar Ro-Nalt Schrauwen, initiatiefnemer van het project.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Kunst in iedere discipline

In de automaten van Pakje Kunst zitten werken in iedere kunstdiscipline, op het formaat van sigarettendoosje. Ro-Nalt kwam op het idee na een bezoek aan het Duitse Potsdam, waar al sigarettenautomaten met kunst stonden. In december 2016 werd het eerste automaat gevuld met 120 pakjes, die 's avonds al weer leeg was.

In ieder COROP-gebied een automaat

Voor wie het nog niet wist: Nederland is onderverdeeld in 40 zogeheten COROP-gebieden (een 'kern' met verzorgingsgebied of regiofunctie). Doel van Schrauwen is in ieder van die COROP-gebieden één automaat te plaatsen. Via de automaat kunnen kunstenaars uit die regio zichzelf dan meer bekend maken. "Dicht bij de mensen. Dat is de opzet", aldus Schrauwen.

Kindersurprise voor grote mensen

Kopers van een Pakje Kunst uit de automaat weten van tevoren niet wat er in zit. Het is echt een soort verrassingsei. Schrauwen: "Je weet niet wat je krijgt. Je weet niet welke kunstenaar je krijgt. Eigenlijk weet je niks", aldus Schrauwen.

Pakje kunst

Meer over Pakje Kunst

Pakje Kunst heeft een website en een Facebook-pagina waarop je kunt zien waar de automaten staan en wat je de komende tijd in de automaten kunt aantreffen.

Ster advertentie
Ster advertentie