Naar homepage
Cultuur & Media

Cartoonist vreest nieuw beleid Facebook: 'mijn vak is mensen beledigen'
EO

foto: Pixabayfoto: Pixabay
  1. Nieuwschevron right
  2. Cartoonist vreest nieuw beleid Facebook: 'mijn vak is mensen beledigen'

Cartoonist Tjeerd Royaards heeft moeite met het voornemen van Facebook om racistische en antisemitische afbeeldingen te weren. Hij is bang dat spotprenten zonder opgaaf van reden worden verwijderd. "Ik heb dan niet het recht om mij te verdedigen", zegt hij in Dit is de Dag.

De nieuwe regels van Facebook veroorzaakten in Nederland ophef omdat ook afbeeldingen van Zwarte Piet niet meer mogen. Ook andere beledigende uitingen, zoals antisemitische tekeningen, mogen niet meer.

Beledigen

Als spotprenttekenaar ziet Royaards het als zijn vak om mensen te beledigen: "Je beledigt mensen met macht, om die macht aan de kaak te stellen". Zijn vak en de Facebookregels kunnen botsen, zegt hij: "Het probleem wat je nu krijgt en wat cartoonisten al hebben meegemaakt, is dat Facebook dit kan doen op basis van krachten. Een groep mensen rapporteert bepaalde content en Facebook gooit het weg en misschien krijg ik zelfs een ban."

Royaards vindt het 'problematisch' dat er geen wederhoor plaatsvindt: "Ik kan me niet verdedigen, het wordt gewoon verwijderd. Ik kan niemand bellen of ergens naartoe om te zeggen dat ik satire heb gemaakt, dat het niet zo bedoeld was zoals mensen denken."

De cartoonist durft nog wel tekeningen te maken, maar probeert scherp te zijn op antisemitisme. "Als je het beleid van Netanyahu wil bekritiseren, dan teken je hem niet met een hele grote neus, want dan weet je dat er alleen over die grote neus wordt gepraat en niet over het beleid wat je wil bekritiseren", vertelt hij.

Uitzending

In Dit is de Dag praatte Royaards met CIDI-directeur Hanna Luden en hoofddocent Culturele Diversiteit van de Universiteit Tilburg Hans Siebers.

Ster advertentie
Ster advertentie