Cultuur & Media
NTR

'Het is een bundel die ik liever niet had willen schrijven'

foto: Vrouwkje Tuinmanfoto: Vrouwkje Tuinman
  1. Nieuwschevron right
  2. 'Het is een bundel die ik liever niet had willen schrijven'

Schrijver Vrouwkje Tuinman heeft met haar dichtbundel Lijfrente de Grote Poëzieprijs gewonnen. De dichtbundel is samengesteld een jaar na het verlies van haar geliefde, de dichter F. Starik. In Kunststof vertelt de schrijver over poëzie, rouw en over wat blijft, nadat iemand gestorven is.

Video niet beschikbaar

"Deze gedichten zijn openhartig, soms licht absurdistisch", schreef de jury over de gedichtenbundel. "Niets meligs of pastelkleurigs. Niet makkelijk, wel toegankelijk. Nuchter, maar nergens onpersoonlijk of kil. Integendeel: geen schoonschrijverij en juist dat levert de mooiste zinnen op. En troost, daar waar er eigenlijk geen beginnen aan is."

Verslag van verlies

Het is bijna een verhaal, al die gedichten samen. Vrouwkje móest over deze periode schrijven: "Ik moet sowieso over dingen schrijven om ze vast te leggen. Het was een hele hectische periode. Ik wilde dingen simpelweg opschrijven zodat ik ze zelf niet zou vergeten."

Quote

Je schrijft het naar je toe

Vrouwkje Tuinman

"Het is de aller compactste vorm om iets te zeggen", vertelt Vrouwkje over de rol van poëzie. "Dat geeft je de ruimte om het heel klein en heel groot tegelijk te laten zijn. Je hoeft niet het hele verhaal te vertellen. Je mag het door een hele kleine observatie laten bestaan. Of door een kleine vraag."

Het geheim van muziek

Het schrijven is al jong begonnen, in eerste instantie over muziek, om het beter te begrijpen. "Ik schrijf nu geloof ik 30 jaar over muziek en ik snap er nog steeds helemaal niets van. Ik zou zo graag willen vatten hoe je dat maakt. Hoe dat ontstaat. Dat kan ik nog steeds niet en misschien is dat het geheim.

Kunststof Radio

Het cultuur- en mediaprogramma van NTR van maandag tot en met donderdag te horen tussen 19.30 en 20.30 uur op NPO Radio 1 of op elk moment terug te luisteren als podcast. Volg Kunststof op Twitter, Facebook en Instagram.

Ster advertentie
Ster advertentie