Cultuur & Media
NTR

We hebben behoefte aan simpele gerechten en troostrijk eten

foto: crisiskoken.nlfoto: crisiskoken.nl
  1. Nieuwschevron right
  2. We hebben behoefte aan simpele gerechten en troostrijk eten

Wie denkt dat er culinair gezien weinig aan is, heeft het mis: de arme keukens zijn enorm rijk van smaak. Bovendien blijkt beperking achter het fornuis een enorme boost voor creativiteit. In Mangiare! vertelt culinair journalist Mara Grimm alles over troostrijk eten: heerlijke recepten uit arme keukens.

Gerechten met een hoog comfortfoodgehalte

De Italiaanse keuken illustreert dat als geen ander, want de lekkerste gerechten uit de Laars komen bijna allemaal uit de cucina povera, de armeluiskeuken. De klassieker spaghetti aglio, olio e peperoncino bijvoorbeeld, waar je niet meer dan knoflook, olie en een gedroogd rood pepertje voor nodig hebt. Ook niet te versmaden: acquacotta. Het betekent letterlijk 'gekookt water' en hoewel dat misschien niet heel aantrekkelijk klinkt, is deze broodsoep één brok smaak.

Quote

Beperking zorgt voor een heel creatieve keuken

Mara Grimm

Ook in de rest van de wereld zetten de armste koks vaak gerechten met een extreem hoog comfortfoodgehalte op tafel. Zo bedachten Spaanse herders een onovertroffen ontbijt op basis van gebakken broodkruim: migas de pastor. Ook de Cubaanse ropa vieja (letterlijk: oude vodden) en de Poolse Krupnik (een soep op basis van gerst) zijn even smakelijk als troostrijk.

Creativiteit

"Ik vind het vooral leuk om te zien dat armoede, beperking, voor een heel creatieve keuken zorgt", vertelt Mara. "Met oud brood en tomaten kun je al iets heel lekkers neerzetten. De wereld van de kreeften lijkt hierdoor even heel ver weg. Je kent het wel van als je zelf thuis iets moet koken en je hebt nog maar heel weinig in huis, dan word je creatief en ga je extra goed nadenken over de smaken die je wil toevoegen.

En het geeft heel veel voldoening dat je niets weggooit. Ik ben zelf niet roomser dan de paus hoor en gooide echt wel eens mijn oude brood weg, wetende dat er toch weer nieuw binnenkwam. Maar nu denk ik: ik hoop dat ik brood over houd, want dan kan ik daar weer iets van maken."

Quote

We willen gehaktballen

Mara Grimm

Even geen trends

Het lijkt meer dan ooit de tijd om mensen te bereiken met recepten en het belang van lekker eten onder de aandacht te brengen. "De horeca is dicht, dus mensen moeten wel", volgens Mara. "Als je thuis zit, heb je behoefte aan andere dingen dan als je uit eten bent. Iedereen kookt, maar wil ook graag simpele dingen eten op dit moment. De vacumeermachine kan even achterin het keukenkastje blijven en alle andere trends ook. We willen gehaktballen."

Radio Mangiare!

Het lekkerste programma iedere vrijdag om 19:30 en 20:30 uur op NPO Radio 1. Volg Mangiare! op Twitter.

Ster advertentie
Ster advertentie