Cultuur & Media
VPRO

Het verzonken dorp Ganzee is Alida Dors altijd bijgebleven

foto: Mark Bolk
  1. Nieuwschevron right
  2. Het verzonken dorp Ganzee is Alida Dors altijd bijgebleven

Choreograaf en theatermaker Alida Dors keerde voor haar nieuwe voorstelling Closed Eyes terug naar Ganzee, het verzonken dorp van haar voorouders. In Nooit Meer Slapen vertelt zij aan Atze de Vrieze hoe zij, toen zij met haar vader over het meer voer, de boomtoppen nog boven het water uit zag steken: "Het ziet er bijna apocalyptisch uit, dat beeld is me bijgebleven."

Alida Dors (theatermaker en choreograaf) - Nooit meer slapen

Brokopondomeer

"Het is voor mij een mythische plek", vertelt Dors over het dorp Ganzee. "Het is de plek waarvan ik weet dat mijn voorouders er hebben gewoond. Dat gebied, met de grootte van de provincie Utrecht, werd onder water gezet voor de aanleg van een stuwmeer. Het dorp ligt nu in het Brokopondomeer in Suriname. Je kan er alleen boven varen en dat doet iets met mij. Ik hoop daar iets te vinden."

Het idee van de huidige voorstelling Closed Eyes, over Ganzee, ontstond toen zij veertien jaar geleden over het meer voer. "Het was een heel raar beeld, bijna apocalyptisch. Je ziet dat er een tragedie heeft plaatsgevonden. Overal steken kale boomtoppen boven het water uit, die schrapen aan de onderkant van de boot." Toen realiseerde de theatermaker zich dat ze hier iets mee moest: "Het voelde zo mysterieus en unheimisch dat het mij triggerde." Dat beeld gebruikt de theatermaker nu om haar voorstelling te openen en haar publiek kennis te laten maken met het verzonken dorp.

Niet alleen het verleden

Voor Dors was het belangrijk om dit verhaal in het theater te vertellen. Toch vindt zij niet dat kunst en cultuur zich alleen verhouden tot het verleden. "Als cultuur zich alleen bezighoudt met het vasthouden van traditie, lijkt me dat verschrikkelijk saai. Als we alleen maar kunst gaan maken rondom een periode die er niet meer is, zou dat totaal irrelevant worden. Ik denk wel dat we het verleden in ere kunnen houden, maar er mag ook iets naast komen. Volgende generaties mogen zich ertegen verzetten en ervan afwijken."

Of er nog genoeg ruimte blijft voor het verzetten tegen huidige kunst en cultuur, is een vraag waar de choreograaf zich zorgen over maakt: "Ik maak me daar wel zorgen over. Ik denk dat we een groot probleem hebben in Nederland als onze kunst en cultuur alleen gaan draaien om het vasthouden van het verleden." Toch blijft Dors ook hoopvol: "Ik geloof gelukkig dat er genoeg kunstenaars zijn die koste wat het kost door zullen gaan, en zich in zullen zetten voor verbinding in plaats van polarisatie."

Luister Nooit Meer Slapen op ieder moment van de dag

Nooit Meer Slapen is hét nachtelijke cultuurprogramma van de VPRO op NPO Radio 1 waarin elke werkdag een uur lang - van middernacht tot 01.00 uur - een inspirerende gast uit de kunst, cultuur of actualiteit wordt geïnterviewd over werk én leven.

Volg Nooit Meer Slapen op Instagram, en luister alle gesprekken, ook overdag, in NPO Luister of uw favoriete podcastapp.

Ster advertentie
Ster advertentie