Cultuur & Media
BNNVARA

Een ode aan Syrische cultuur

foto: www.jawamanla.comfoto: www.jawamanla.com
  1. Nieuwschevron right
  2. Een ode aan Syrische cultuur

Overal in het land worden acties georganiseerd voor hulp aan de slachtoffers in Turkije en Syrië. Vanuit Beeld en Geluid in Hilversum is de actiedag van Giro555 vanochtend gestart. In De Nieuws BV vertellen muzikant Jawa Manla, regisseur Amir Zaza en Rosh Abdelfatah, artistiek directeur van het Arabisch Filmfestival, over de Syrische cultuur en hoe die hoop en verlichting geeft in donkere tijden.

Muziek

Muzikant Jawa Manla, afkomstig uit Syrië, speelt deze dagen maar liefst vier benefietconcerten. Op haar instrument de ud speelt ze muziek uit haar thuisland, dat laat ze live horen op NPO Radio 1. "Syrische en Arabische muziek is een belangrijk onderdeel in onze dagelijkse cultuur, de muziek is er altijd bij. Het is een troost voor ons, het is een aspect waarmee we ons één voelen in de moeilijke en blije tijden."

Theater

Rosh Abdelfatah laat ons kennismaken met de Syrische theaters. En die zijn bijzonder, want schrijvers en theatermakers hebben te maken met censuur. In veel stukken wordt daarom symboliek toegepast: een verborgen boodschap of onderliggende laag.

Tv series

Tv series in Syrië zijn ongekend populair. Schrijver en regisseur Amir Zaza vertelt over hét tv programma dat elke Syriër kent: de 4 seizoenen. De dramatische komedie is al jaren een groot succes en volgt de dagelijkse problemen van een grote familie. Volgens Zaza is de serie 'het Friends van Syrië'.

Als regisseur verwerkt Zaza de Syrische en Arabische cultuur in zijn werk. Daarin spelen drama, romantiek en humor vaak een grote rol.

De afstudeerfilm van Zaza kan je hier kijken

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Giro 555

Doneren aan Giro 555 kan hier.

Meer van De Nieuws BV?

Volg ons op Instagram, en Facebook.

Ster advertentie
Ster advertentie