Cultuur & Media
KRO-NCRV

Trijntje Oosterhuis over haar held Stevie Wonder die vandaag 70 wordt

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Trijntje Oosterhuis over haar held Stevie Wonder die vandaag 70 wordt

"Ik kan me geen tijd herinneren dat Stevie Wonder er niet is geweest", zegt zangeres Trijntje Oosterhuis in Spraakmakers. Vandaag viert de grootste nog levende soul- en poplegende zijn zeventigste verjaardag.

Op zijn 13e had hij zijn eerste hit en generaties zijn, net zoals Oosterhuis, met de blinde zanger en toetsenist opgegroeid. "Soms heb je met bepaalde muziek en personen dat alles op zijn plek valt. Dat het bij je past of bij je hoort."

Voor Oosterhuis is dat de muziek van Stevie Wonder. "Hij is een soort moreel kompas omdat hij een beroep doet op mensen hun veerkracht."

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Wonder heeft een enorm oeuvre. Toch heeft hij na de jaren '80 niet zo gek veel nieuwe muziek meer gemaakt. Dit tot teleurstelling van muziekjournalist Gijsbert Kamer. "Dat we daar nog steeds van genieten, misschien nog wel meer dan toen, is echt onvergelijkbaar."

Zakenman

Wonder heeft volgens Kamer een bijzondere stem, is compositorisch sterk, muzikaal, maar is bovendien ook een goede zakenman. "Daar liep hij mee voor." In die tijd was het niet vanzelfsprekend dat artiesten zo slim waren om hun muziekzaken zo goed te regelen.

Wonder heeft al vroeg in zijn carrière contractueel afgedwongen dat hij zelf verantwoordelijk is voor zijn muziek en zijn eigen dingen mocht doen. "Prince heeft nog jarenlang gevochten om de rechten van zijn muziek."

Perfectionist en inhalig

In zijn perfectionisme kon Wonder heel streng zijn voor zijn muzikanten. "Als je biografieën van hem leest dan weet ik niet of hij de sympathiekste muzikant ooit is", zegt Kamer.

Naast bewondering had Wonder ook een mindere tijd vindt hij. "In de jaren '80 en '90 was hij het spoor toch echt wel even kwijt." Wonder trad minder op en als hij speelde deed hij dat voor rijke oliesjeiks in het Midden-Oosten. "Hij was heel inhalig. Waarom doe je dat nou met zoveel talent?"

Dat veranderde na de dood van zijn moeder in 2006. Vanaf toen is Wonder om zijn verdriet te verwerken weer de podia opgegaan. "Hij maakte live een enorme comeback en was veel meer uitgesproken in maatschappelijke kwesties."

Lovestream

Heb jij ook zin in een avondje Stevie vanuit de woonkamer? Kijk dan vanavond naar de livestream die Oosterhuis 'Lovestream' heeft genoemd. De muziek van deze avond staat helemaal in het teken van Stevie Wonder.

Gijsbert Kamer en Trijntje Oosterhuis over 70e verjaardag Stevie Wonder

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie