Cultuur & Media
BNNVARA

Hans de Vries: de man die bijna James Bond werd

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Hans de Vries: de man die bijna James Bond werd

The name is De Vries, Hans de Vries. Wie was de Nederlander die bijna James Bond werd? Jasper Hartog en Tijl Beckand vertellen over hem in J.G.L.W. Tijdens het gesprek belt onverwachts Klaas Weerdmeester, de halfbroer van Hans de Vriesen geeft nog meer antwoorden over deze 'bijna 007'.

"In 1967 waren de makers op zoek naar een nieuwe James Bond. Er werd een contest gehouden en daar rolden uiteindelijk vijf eindkandidaten uit", vertelt Jasper Hartog van de Bondblog. "Hans de Vries was er één van. Deze Hans de Vries was dus bijna James Bond geworden."

Onderzoek

Hans de Vries heeft nog in enkele televisieseries gespeeld in Engeland en daarna heeft niemand meer iets van hem gehoord. Mensen wisten zelfs niet of het wel een Nederlander was.

Beckand heeft onderzoek gedaan naar Hans de Vries: "Bij het uitkomen van Spectre wilde ik een zoektocht starten naar die vermoedelijke Nederlandse James Bond. Het is net alsof een Nederlander bijna de paus is geworden. We zijn toen een heel eind gekomen, maar vlak voordat we gingen draaien werd de stekker eruit getrokken."

Quote

Het is net alsof een Nederlander bijna de paus is geworden.

Tijl Beckand

Uit dit onderzoek kwam naar voren dat Hans de Vries een artiestennaam was. De echte naam van deze bijna-James Bond is Hans Weerdmeester. Ook bleek dat hij in 2014 in Engeland leefde en dat hij toentertijd ziek was.

'Hans was mijn halfbroer'

Via de NPO Radio 1-app komt tijdens de uitzending een bericht binnen van Klaas Weerdmeester. Hij blijkt de halfbroer van Hans te zijn. Weerdmeester: "Hans was mijn halfbroer, hij woonde in Engeland. Hij kwam in Engeland terecht toen zijn ouders gingen scheiden en hij mee ging met zijn oma."

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Acteerwerk

Weerdmeester: "We spraken zelden over het feit dat Hans bijna James Bond was geworden. Hij heeft wel nog wat acteerwerk gedaan. Wat dingetjes voor televisie en nog wat kleine rollen. Daarna is hij een taxibedrijf begonnen. Hij is de laatste tien jaar van zijn leven behoorlijk ziek geweest en is twee jaar geleden overleden."

Quote

Hij is een taxibedrijf begonnen.

Klaas Weerdmeester

Kippenvel

Beckand: "Ik heb kippenvel bij het idee dat ik de broer van Hans de Vries aan de lijn heb. Het teleporteert je ineens terug naar 1967. Ik vind het fantastisch."

Hans de Vries was bijna James Bond

Jaren die ook Geen Lieverdjes Waren - JGLW

We zijn ongeveer halverwege 2020 en we kunnen nu eigenlijk al wel zeggen: dit jaar gaat de geschiedenisboekjes in als een venijnig jaar. Ieder jaar heeft natuurlijk z'n schaduwzijde, in JGLW bespreken Wouter Bouwman en Roelof de Vries de rafelrandjes van een jaar dat achter ons ligt.

Ster advertentie
Ster advertentie