Cultuur & Media
NOS

Alberto Stegeman maakt al vijftien jaar Undercover in Nederland: 'Als iemand boos wordt, dan zij dat zo'

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Alberto Stegeman maakt al vijftien jaar Undercover in Nederland: 'Als iemand boos wordt, dan zij dat zo'

Wie 'verborgen camera' zegt, zegt Undercover in Nederland en wie aan dat programma denkt, denkt aan Alberto Stegeman. Al vijftien jaar legt de programmamaker allerlei misstanden in ons land bloot. In Met Het Oog Op Morgen vertelde Stegeman wat hem na al die jaren nog drijft.

Video niet beschikbaar

Voor wie het SBS-programma nog nooit heeft gezien: "Wij doen onderzoek met een verborgen camera", vertelt Stegeman. "Het zijn onderwerpen waarbij je met de gewone camera klaar bent. Waarbij mensen geen antwoord meer geven op vragen die we hebben."

Geen enkel onderwerp is te gek. "Denk bijvoorbeeld aan wapens, drugs en oplichting, maar ook de beveiliging van Schiphol. Het zijn altijd dingen die met onrecht te maken hebben en die je niet zomaar naar boven krijgt."

Veilig confronteren

Het programma begint bijna altijd met een slachtoffer. Stegeman en zijn team doen onderzoek en komen dan uit bij een 'dader'. Die dader wordt op een zeker moment geconfronteerd. Soms gaat dat er heftig aan toe. "Je weet nooit hoe mensen reageren."

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Stegeman blijft daarom altijd de rust zelve: "Ik ben vooral aan het kijken of er geen problemen kunnen ontstaan. Je wil mensen altijd in een veilige situatie confronteren. Ik heb wel eens gehad dat iemand zei 'ik ga een dingetje uit mijn auto halen'. Het was mij wel duidelijk dat het een wapen was, dus toen moest ik snel wegkomen."

Vanavond begint het vijftiende seizoen. Na al die tijd is Stegeman er nog lang niet klaar mee. Het zijn uiteindelijk niet de grote verhalen, zoals Schiphol, waar hij het voor doet. "Ik word het meest blij van de kleine verhalen over klootzakken die we achter de tralies krijgen."

Alberto Stegeman over 15 jaar Undercover in Nederland

Ster advertentie
Ster advertentie