Cultuur & Media
KRO-NCRV

Feesten tot je erbij neervalt: 'Even los van alle verantwoordelijkheden en to-do lijstjes'

foto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Feesten tot je erbij neervalt: 'Even los van alle verantwoordelijkheden en to-do lijstjes'

Na twee stille coronajaren is er nu echt wel weer sprake van een festivalzomer. Waarom is het voor sommigen zo belangrijk om te feesten? "Als mens is het gezond om activiteiten te hebben om ons zelfbewustzijn lost te laten", zegt GZ-psycholoog Gijs Coppens bij Spraakmakers.

Knaldrang

Zo ook voor programmamaker Tim den Besten (VPRO). "Ik heb festivals wel nodig om daarna weer aan het werk in Hilversum te kunnen gaan." Voor zijn nieuwe YouTube-serie Knaldrang volgt hij mensen waarvoor feesten een fundamenteel onderdeel van het bestaan is.

Quote

Even uitrazen van het leven

Tim den Besten

Zelf haalt hij ook veel uit een weekendje dansen en doorhalen. "Samen lachen, samen huilen, je verbonden voelen plezier maken en gewoon heel veel drinken. Dat alles bij elkaar zorgt dat je even kan uitrazen van het leven. Dan kun je eigenlijk je complete zelf zijn."

Zelfbewustzijn

Volgens psycholoog Coppens is dat ook heel gezond. "Ons zelfbewustzijn is een zegen, maar het is ook een last", zegt Coppens. Als mens zijn we ons bewust van de eindigheid van het leven en die last kan zwaar op je drukken.

In de serie van Den Besten komt volgens de psycholoog duidelijk naar voren dat mensen het leven door middel van feesten even op een andere manier ervaren. "Dat je even al die beslommeringen, lijstjes, verantwoordelijkheid en verwachtingen kunt loslaten."

Lockdowns

We zijn we ons onvoldoende bewust van het psychosociale belang van feesten en het 'even loskomen'. Dat bleek volgens Coppens ook in de lockdowns, waar sommige groepen erg te lijden hadden onder de maandenlange sluiting van het nachtleven.

Of er met een mogelijke opleving van het coronavirus in het najaar meer rekening wordt gehouden met het belang van feesten, betwijfelt hij. "Ik hoop het, want voor sommige groepen zijn bepaalde activiteiten veel meer van belang dan voor andere."

De serie Knaldrang is vanaf 5 augustus iedere vrijdag om 16.00 uur te zien op Youtube en op de sites van VPRO en NPO3.

Ster advertentie
Ster advertentie