Cultuur & Media
NOS

Vandaag starten proeven met evenementen, maar is dat te laat?

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Vandaag starten proeven met evenementen, maar is dat te laat?

Bij wijze van proef worden vanaf vandaag verschillende evenementen met publiek georganiseerd door Fieldlab. De eerste is een zakelijk congres in het Beatrix Theater in Utrecht. Daar mogen 500 mensen komen die allemaal vooraf getest worden op corona. Later volgt ook nog een optreden van Guido Weijers en een voetbalwedstrijd NEC-De Graafschap.

"We willen vooral inzichten krijgen en kennis opdoen om te kijken of de maatregelen die wij denken te moeten nemen voldoende zijn. We hopen dat de inzichten die wij krijgen, kunnen helpen om tot verruiming van de huidige richtlijnen te komen. Onder veilige voorwaarden", zegt Riemer Rijpkema van de stuurgroep Fieldlab Evenementen in NOS Met het Oog op Morgen.

Dingen uittesten

Het eerste evenement is een zakelijk congres. De bedoeling van dat congres is volgens Rijpkema om verschillende dingen uit te testen: "Alle mensen hebben 48 uur van te voren een PCR-test gehad. Alleen de mensen die negatief getest zijn, die worden toegelaten. Er zijn tijdens het evenement een drietal bubbels voorzien met daarin een aantal mensen. In die bubbels worden allerlei dingen getest. Dat gaat dan met name over gedrags- en contactmomenten. We kijken dan bijvoorbeeld naar de contactduur want we hebben een soort van veronderstelling hoe lang mensen met elkaar contact hebben op bepaalde plaatsen. Om dat te meten, krijgen mensen allemaal een 'tag' mee. Dat is een apparaatje wat je draagt en die slurpt als het ware de informatie op en de data daaruit geeft ons informatie en inzichten."

"Waar we ook naar kijken, is het loopgedrag van mensen, hoe lang ze op een bepaalde plaats blijven staan. Maar denk ook aan hoe de luchtkwaliteit zich verhoudt naarmate er meer mensen in een bepaalde ruimte zitten. Of de hygiënemaatregelen, hoe kunnen we die zelf verbeteren?"

Verschillende evenementen

Het is volgens Rijpkema ook belangrijk om verschillende soorten evenementen uit te testen: "We gaan ook een optreden organiseren. Want waar mensen op een congres waarschijnlijk wat rustiger zijn, omdat het om een zakelijk evenement gaat, zijn mensen bij een optreden enthousiaster. Ze kunnen zich wat meer uiten. Ook tijdens een voetbalwedstrijd gedragen mensen zich weer anders. Daar gaan we ook in bubbels werken en kijken of juichen of luidruchtig reageren een bepaald effect oproept. Alleen de mensen in de bubbel hebben contact met elkaar, dat is ook het beste om die test op een goede wijze te kunnen uitvoeren. Ze kunnen dus niet van de ene bubbel naar de andere."

Wanneer komt de uitslag?

Wanneer mogen we dan de uitslag van dit experiment verwachten? "De instelling is dat mensen die aan het evenement hebben deelgenomen binnen de vijf dagen een nieuwe PCR-test doen. Die uitslagen worden ook weer in de app vastgelegd en vandaaruit worden die geanalyseerd en voorgelegd aan het OMT. Het OMT moet dan op basis van die uitkomsten hun bevindingen geven. We hopen dat die bevindingen positief zijn en we samen een advies kunnen schrijven naar het Kabinet zodat we tot verruimingen kunnen komen."

Komt de test niet te laat?

Maar nu het vaccineren steeds sneller gaat, komt deze test dan niet te laat? "De vraag is natuurlijk hoe alle mogelijkheden die er zijn om het virus te bestrijden, zoals het vaccineren, het omgaan met sneltesten en de uitkomsten van de Fieldlabs, samen kunnen worden ingezet. Of vaccineren alleen inderdaad voldoende is. Dat zal in de komende periode moeten gaan blijken."

OOG Evenementen

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie