Cultuur & Media
MAX

Bernard Hammelburg: 'Amerika is niet alleen maar Trump of Biden'

foto: De Perstribunefoto: De Perstribune
  1. Nieuwschevron right
  2. Bernard Hammelburg: 'Amerika is niet alleen maar Trump of Biden'

Bernard Hammelburg zag deze week, als buitenlandcommentator bij BNR Nieuwsradio, de bestorming van het Capitool in Washington DC. "Ik schrok me rot. Amerika is de oudste democratie ter wereld. Als dan het parlement wordt bestormd dan vind ik wel dat er iets aan de hand is."

Video niet beschikbaar

Dat zei Hammelburg zondag bij De Perstribune van MAX. Er kwamen veel verontwaardigde reacties op de beveiliging van het parlement, maar Hammelburg denkt dat de veiligheidsdiensten kansloos waren. "Wat doe je als er honderden mensen tegelijk dat gebouw binnenstormen? Zelfs met mitrailleurs sta je dan machteloos."

Donald Trump

Op 20 januari, tevens de verjaardag van Hammelburg, wordt Joe Biden de nieuwe president van de Verenigde Staten. De laatste vier jaar waren tumultueus met Trump aan het roer. Hammelburg zegt zijn amusement te gaan missen en zou hem heel erg graag willen interviewen. "Die man is nooit echt geïnterviewd. Ik zou willen weten wat zijn strategie is en wat hij wist en niet wist. En dan die woede. Ik heb die man nog nooit niet kwaad gezien."

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Hammelburg benadrukt dat Amerika niet alleen maar bestaat uit Trump, Biden en 'idioten die het Capitool binnendringen'. "Het is het grootste kunstparadijs ter wereld." Hammelburg woont een deel van het jaar in New York en gaat dan vaak met zijn vrouw naar het Metropolitan Museum of Art.

Meer dan vijftig jaar journalist

Bernard Hammelburg begon zijn journalistieke loopbaan meer dan vijftig jaar geleden. Jaap van Meekren was zijn leermeester. Een ervaring die hem altijd bij is gebleven is een ontmoeting met de sjah van Perzië. "Ik confronteerde hem met een dossier waarin stond dat hij meer dan 3.500 mensen om politieke redenen in de cel had gestopt. Toen wees hij mij erop dat dat onzin is en dat het er in werkelijkheid veel meer waren. Hoe mij me aftroefde. Dat vond ik briljant en heel leerzaam." De les die Hammelburg heeft geleerd is dat je goed moet nadenken over vervolgvragen. Van Meekren heeft hem dat naar eigen zeggen geleerd.

In al die jaren heeft Hammelburg grote crises meegemaakt en reisde hij de wereld over als oorlogsverslaggever, alvorens hij Amerika-correspondent werd vanuit New York. Maar een moment dat hem extra is bijgebleven heeft niets met dat alles te maken. Hammelburg verwijst in De Perstribune naar de toespraak van Joop den Uyl tijdens de oliecrisis in 1973. "Alles wat die man toen zei was een paar maanden later achterhaald."

Hammelburg trekt een parallel met de coronacrisis nu. "Het oude normaal komt gewoon terug. Zo is de mens nou eenmaal geschapen. Als de vaccinatie werkt, dan bijt het virus in het stof. Zo is het altijd gegaan."

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Inmiddels is Hammelburg (73) al bijna twintig jaar buitenlandcommentator bij BNR Nieuwsradio. Hij hoopt hier nog even mee door te gaan. "Dat heeft twee criteria. Willen ze me nog? En laat m'n gezondheid het toe. Als dat allebei zo is dan blijf ik doorgaan."

De Perstribune: Bernard Hammelburg

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie