Cultuur & Media
PowNed

Nico Dijkshoorn: 'Het is gewoon zo een kick als je in de Libelle schrijft!'

foto: PowNedfoto: PowNed
  1. Nieuwschevron right
  2. Nico Dijkshoorn: 'Het is gewoon zo een kick als je in de Libelle schrijft!'

Nico Dijkshoorn is van vele markten thuis. Hij is dichter, columnist en schrijver, maar hij voelt zich vooral rocker. Zijn grootste droom kwam vorig jaar uit. Hierover en over zijn liefde voor Wim van Hanegem praat Dijkshoorn aan de keukentafel bij Rutger.

Dichter/columnist Nico Dijkshoorn (3 oktober 2021) - De Nacht van Rutger

Wie aan Lee komt, komt aan ons

In 2008 zocht Rutger, als verslaggever voor GeenStijl, de toen nog onbekende dichter en columnist Nico Dijkshoorn op in het Amsterdamse Bos. Aanleiding was een venijnig artikel over zanger Lee Towers. Dijkshoorn: "Op GeenStijl hing toen een sfeertje van: 'Kom niet aan Lee Towers, dat is onze held.' Ik was toen iets ruiger, dus ik ging een of ander lulverhaal vertellen over Lee Towers. Dat ging veel te ver, vind ik nu achteraf. Dus ik vertelde, jullie vinden Lee Towers wel een held, maar dan weten jullie niet hoe hij beroemd is geworden."

"Lee werkte samen met een andere kraanmachinist. Die man zong beter dan Lee Towers, die heeft hij toen een duw gegeven. Die man is naar beneden gelazerd en had toen een dwarslaesie. Toen hebben ze een inzamelingsactie gehouden en Lee wou ook nog iets doen voor hem en die heeft toen You'll Never Walk Alone gezongen. Echt een hele slechte grap. En die avond zette ik de televisie aan en stond Lee Towers zwaar ontroerd op het strand van Scheveningen en zei steeds: 'Ik ken Nico Dijkshoorn helemaal niet!' En toen kwam jij verhaal halen bij mijn."

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Libelle!

Voetbal International, Het Parool en het Belgische Nieuwsblad zijn enkele opdrachtgevers van Nico Dijkshoorn. Vorig jaar kwam een schrijfdroom voor hem uit. "Ik schrijf nu al een jaar voor de Libelle. Ik kreeg de aanbieding, allebei mijn handen omhoog, echt waar. Niemand gelooft dat. Het is gewoon zo een kick als je in de Libelle schrijft! Dat meen ik echt."

Nico op het Binnenhof

Jarenlang laat Nico Dijkshoorn in het blad Voetbal Magazine zijn licht schijnen op de voetbalwereld. Een uitstapje als politiek watcher ziet hij helemaal niet zitten. "Het interesseert me helemaal geen reet. Ik heb het Martin Bril zien doen. Ik heb het Bart Chabot zien doen, die verafgood ik. In beide gevallen vond ik het uitermate pijnlijk. Ik kies mijn eigen onderwerpen. Ik wil niet één van de 46 columnisten zien die iets vindt van Kaag."

Beslagen ramen

Ook al kent half Nederland hem als DWDD-huisdichter, Nico voelt zich het meest thuis als hij met zijn band The Hank Five op het podium staat. Vanaf januari toeren zij door het land. In De Nacht van Rutger gaf Nico een voorproefje met Beslagen ramen, een bewerking van de Tina Turner-hit Steamy Windows.

Nico Dijkshoorn - Beslagen Ramen

Ster advertentie
Ster advertentie