Cultuur & Media
NTR

Wie wint de Philip Bloemendal Prijs 2018?

foto: Kunststoffoto: Kunststof
  1. Nieuwschevron right
  2. Wie wint de Philip Bloemendal Prijs 2018?

Donderdag 13 december wordt de Philip Bloemendal Prijs 2018 uitgereikt en de drie genomineerden zijn: Sahil Amar Aïssa (De Wereld Draait Door), Saskia Houttuin (RTL Nieuws) en Charlotte Nijs (Hart van Nederland). De prijs stimuleert jong journalistiek presentatietalent in de media.

De nominatie

Alle drie zagen ze de nominatie niet aankomen. Houttuin: "Ik was verrast toen ik in eerste instantie was voorgedragen en daarna genomineerd, omdat ik mezelf zie als journalist, als correspondent, verhalenverteller, verslaggever, maar niet echt als presentator. Ten minste, ik associeer het woord presentator meer met mensen die in de studio aanschuiven en niet zozeer met een camera ergens op pad gaan. Maar ik vind het natuurlijk hartstikke gaaf.

Nijs volgt: "Ik zag de nominatie helemaal niet aankomen. Voor mij was er niemand voor Hart van Nederland in politiek Den Haag. Dat bestond bij de zender SBS nog helemaal niet. Ik moest daar echt van nul beginnen en alles zelf doen. Misschien dat ik het daarom niet verwacht had."

Wat hebben de genomineerden tot nu toe geleerd in het vak?

Nijs: "Altijd nieuwsgierig blijven. Openstaan voor alles en tegen iedereen aardig zijn. Een open blik houden. Dat helpt bij mij altijd."

Amir Aïssa vult aan: "Jezelf niet verliezen ook. Soms ga je teveel achter prestige dingetjes aan, terwijl het niet zo dicht op je hart ligt, maar dan doe je het toch. Ik heb het gevoel dat ik dat juist altijd niet heb gedaan, achter prestige dingen aan."

Houttuin: "Als je het hebt over vooroordelen, is het de kunst om je eigen blik opzij te zetten, je rol als journalist te vergeten en een open gesprek te voeren. Dat is soms een wankel evenwicht: aan de ene kant wil je zo goed mogelijk voorbereid zijn en aan de andere kant moet je ook in staat zijn om je notitieboekje gewoon weg te gooien en blanco te beginnen."

De winnaar van deze tweejaarlijkse stimuleringsprijs ontvangt een geldbedrag te besteden aan een opleiding om zich verder in het vakgebied te bekwamen.

Kijk hier het hele interview terug.

Kunststof Radio

Het cultuur- en mediaprogramma van NTR van maandag tot en met donderdag te horen tussen 19:30 en 20:30 op NPO Radio 1 of op elk moment terug te luisteren als podcast. Volg voor meer Kunststof Twitter en Facebook

Ster advertentie
Ster advertentie