Cultuur & Media

Wolkunstenares Claudy Jongstra droomt van ecologische beweging met respect voor medemens

VPRO
foto: Matthijs Imminkfoto: Matthijs Immink
  1. Nieuwschevron right
  2. Wolkunstenares Claudy Jongstra droomt van ecologische beweging met respect voor medemens

Claudy Jongstra is wereldberoemd om haar vilten wandkleden, die zelfs in het hoofdkwartier van de Verenigde Naties hingen. Terwijl zij internationaal geroemd wordt en constant aan grote projecten werkt, ziet ze het zelf als haar missie om juist kleinschaligheid en ambachtelijkheid te propageren: "Mensen zoeken steeds moeilijke technische oplossingen voor de ecologische crisis, maar ze vergeten bijvoorbeeld dat wol ons al eeuwen verwarmt en koelt", zegt ze in Nooit Meer Slapen.

Meteen luisteren: Claudy Jongstra in Nooit Meer Slapen

Een uitgewoond landschap

Zelf werkt ze al decennia vanuit haar boerderij in het Friese dorpje Spannum. De wol komt van een Drentse schaapskudde en de verf uit eigen biodynamische tuin, maar zodra ze haar erf verlaat en de kaarsrechte weilanden ziet is die idylle voorbij. De industriële samenleving heeft de natuur uitgewoond: "De weitjes met de klaprozen en boterbloemen en allerlei inheemse planten die vroeger langs de bermen groeiden zijn helemaal weg."

Guernica de la Ecologia

Haar nieuwste kunstwerk Guernica de la Ecologia is een aanklacht tegen deze ecologische kaalslag. Ze verwijst naar Picasso’s Guernica. Dit werk maakte hij in 1937 kort na het bombardement op Guernica, het eerste terreurbombardement in Europa.
"Wat ik heel opvallend vond was de afwezigheid van kleur op dat doek. Mijn werk laat ook een kleurloos bloemlandschap zien, want dat is wat ik zie als ik naar buiten kijk. Het landschap is dood."

Ironisch genoeg vereiste het zwart op haar tapijt veel verschillende planten. De kleur zwart is immers een mengsel van alle kleuren. Een enorme diversiteit aan planten was nodig om een gebrek aan biodiversiteit uit te drukken.

Lokale aanpassingen en toepassingen

Guernica de la Ecologia is een rijzend kunstwerk en Jongstra wil dat het per locatie deel wordt van lokale ambachtelijke tradities en ecologie, die moeten namelijk zoveel mogelijk gerevitaliseerd worden. Op elke plek waar het werk te zien is krijgt het een eigen toevoeging of toepassing: "Er kan door andere plaatselijke ambachtslieden iets eigens uit de omgeving aan het werken worden toegevoegd, maar het kan ook als decorstuk in een theater worden gebruikt."

Luister het hele gesprek terug als podcast

Nooit Meer Slapen is hét nachtelijke cultuurprogramma van de VPRO op NPO Radio 1 waarin elke werkdag een uur lang - van middernacht tot 01.00 uur - een inspirerende gast uit de kunst, cultuur of actualiteit wordt geïnterviewd over werk én leven. In de nacht voer je nu eenmaal de beste gesprekken. Nooit Meer Slapen is ook te beluisteren als podcast.

Presentatie: Femke van der Laan (maandag t/m donderdag) en Lotje IJzermans (vrijdag).

Ster advertentie
Ster advertentie