Cultuur & Media
NTR

Maarten Engeltjes: 'Als je grote emoties hebt, kun je ook grote emoties overbrengen'

foto: Maarten Engeltjesfoto: Maarten Engeltjes
  1. Nieuwschevron right
  2. Maarten Engeltjes: 'Als je grote emoties hebt, kun je ook grote emoties overbrengen'

Countertenor Maarten Engeltjes zingt zowel barok als eigentijds repertoire. Met Pasen in het vooruitzicht zingt hij de Johannes Passion in De Doelen in Rotterdam. Onlangs bracht hij met zijn barokensemble PRJCT Amsterdam de cd Bach Forgotten Arias uit. In Kunststof had een persoonlijk gesprek met de countertenor.

Video niet beschikbaar

Quote

De hypergevoeligheid is ook mijn talent

Maarten Engeltjes

"Ik denk dat ik een zeer sensitief persoon ben. Dat uit zich in snel geprikkeld zijn, in de zin van emoties oppikken. Ik lees goed wie mensen zijn, in een fractie van een seconde. Daar heb ik ook veel last van, ik heb er mee om moeten leren gaan. Ik lijk dan heel soepel en makkelijk, maar tegelijkertijd sta ik te hyperventileren en word ik duizelig.

Die hypergevoeligheid is ook mijn talent, dat denk ik wel. Dat is hetgeen ik aan moet boren op het moment dat ik voor een zaal sta. Als je grote emoties hebt, kun je vervolgens ook grote emoties overbrengen. Die emoties voel ik ook tijdens het zingen."

Piekeren

"Ik heb een soort piekerstoornis gehad. Ik durf te zeggen dat ik ervan af ben. Het piekeren heeft te maken van een combinatie van perfectionisme en gevoeligheid. Om daarvan af te raken is volgens mij kennis echt macht. Het begint met durven erkennen dat je die issues hebt. Vervolgens kun je leren hoe een brein werkt en welke handvatten er zijn.

Je niet identificeren met je gedachten bijvoorbeeld. Je brein is een orgaan dat gedachten produceert. Dat betekent niet dat dat gedachtes zijn waar jij iets mee moet gaan doen. Neem de metafoor dat de gedachte een vogel is. Er komt weleens een vogel voorbijvliegen en mensen gaan drie uur in de auto zitten achter die vogel aan en denken dan oh dat was maar een vogel. Zo zijn we drie uur van onze dag kwijt. Je kunt ook zeggen; dat is een vogel."

Video niet beschikbaar

Kunststof Radio

Het cultuur- en mediaprogramma van NTR van maandag tot en met donderdag te horen tussen 19:30 en 20:30 uur op NPO Radio 1 of op elk moment terug te luisteren als podcast. Volg Kunststof op Twitter, Facebook en Instagram.

Ster advertentie
Ster advertentie