Cultuur & Media
KRO-NCRV

Sanne Wallis de Vries bezig met landelijke actie voor theater

  1. Nieuwschevron right
  2. Sanne Wallis de Vries bezig met landelijke actie voor theater

Het is tijd voor “een groot gebaar” vanuit de cultuursector, vindt Sanne Wallis de Vries. De theatermaker hoopt dat het kabinet zich nog vóór de persconferentie bedenkt en met meer perspectief komt. Ondertussen probeert ze een grote actie op te zetten met tegelijkertijd theater door het hele land. “Het is echt genoeg geweest en niet meer uit te leggen”, zegt ze bij Spraakmakers.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

“We wisten heel lang waarom we dicht waren: in het grote belang”, zegt Wallis de Vries. “Maar nu slaat het echt nergens meer op. Het ging al goed en veilig in de theaters. Niemand kan mij uitleggen waarom winkels wel open kunnen en de cultuursector niet.”

“Er gaan geruchten dat cultuur tot vijf uur open zou mogen, dan vallen podiumkunsten er weer buiten want je kunt niet ineens matinees gaan spelen. Ze hebben geen idee wat er bij de voorbereiding van theatershows komt kijken.”

Theaters woensdag open

Via via kwam ze in contact met een theater in Drenthe dat haar aanbood aanstaande zaterdagvond op te treden. Dat bracht Wallis de Vries op het idee het groter aan te pakken. “Omdat ik niet weet of één optreden zoden aan de dijk zet. Ik ben aan het bellen om te kijken of we landelijk met een veilige opzet eenmalig een soort pop up-situatie kunnen creëren.”

De cabaretière laat weten dat de Kleine Komedie en Diederik Ebbinge aan boord zijn en ze samen proberen de actie voor woensdagavond op te zetten. “Het zal eenmalig zijn en ludiek. Misschien kunnen we de randen van de wet opzoeken door theaters tot kapsalons te bestempelen.”

Bescheidenheid musea

“Waarom de een wel en de ander niet: daar zit het verdriet van de cultuursector”, reageert Martine Gosselink, directeur van het Mauritshuis. “We snappen wel dat er niemand overlijdt als musea niet opengaan. “Maar we zijn al zo lang beproeft en heel goed geëquipeerd om het volledig veilig te doen.”

Toch hoeven we van musea niet te verwachten dat ze de barricaden opgaan. “Wij zijn voor een deel financieel afhankelijk van de overheid. Musea worden vaak voor meestal een kwart of een derde gesubsidieerd. Daar zit bescheidenheid en dat maakt onze situatie ook anders dan die van bijvoorbeeld horecaondernemers. Die kunnen écht niet zonder bezoekers.”

Dat maakt dat musea “maar achteraan in de rij staan en ja of nee afwachten”, zegt Gosselink. “Toch wil ik wel een sterk pleidooi doen voor heropening, al dan niet gefaseerd.”

Spraakmakers vroeg ook een horecaondernemer en de voorzitter van de BOA Bond vooruit te blikken op de persconferentie vrijdagavond:

Mis niets met de nieuwsbrief van Spraakmakers

Spraakmakers maken we mét jou als luisteraar. En om jou zoveel mogelijk bij ons programma te betrekken, versturen we een dagelijkse nieuwsbrief. Hierin vind je de stelling van de dag, de onderwerpen in de uitzending en een interessant artikel dat zeker het lezen waard is. Zo kun je gemakkelijk meepraten en mis je nooit meer iets!

Meld je hier aan.

Ster advertentie
Ster advertentie