Cultuur & Media
NTR

Bastiaan Woudt: 'Werken in zwart wit neemt een stukje realiteit weg uit de foto'

foto: Bastiaan Woudtfoto: Bastiaan Woudt
  1. Nieuwschevron right
  2. Bastiaan Woudt: 'Werken in zwart wit neemt een stukje realiteit weg uit de foto'

Fotograaf Bastiaan Woudt, te gast in Kunststof, behoort tot de top in Nederland en heeft ook internationaal succes. Zijn werk wordt door kenners omschreven als klassiek in de stijl van grote namen als Richard Avedon, Irving Penn, Man Ray. Maar ook hedendaags; tijdloos van karakter, spelend met scherpte, grafisch, vaak ook surrealistisch, gebruikmakend van diverse kleuren zwart en altijd met een rustige achtergrond.

Video niet beschikbaar

Fotografie

Het begon met de geboorte van zijn zoon en de behoefte hem vast te leggen. "Toen wilde ik ook wel een mooie camera kopen. Langzaamaan ging ik ook andere dingen fotograferen. Vrienden en mensen in mijn omgeving of op een zondagochtend naar het strand voor een zonsopkomst. Heel hobbymatig. Het was toen nooit de bedoeling fotograaf te worden.

Het werd op een gegeven moment wel mijn droom, om ergens mijn werk in een museum te zien hangen. Dat omslagpunt is gekomen doordat ik dacht, nu wil ik laten zien wat ik maak, wat mij drijft."

'Kleur leidt alleen maar af'

De fotograaf staat bekend om zijn zwart wit werk. "Mijn liefde voor fotografie is ontstaan uit de oude fotografie. Je hebt een heel rijtje met grote fotografiemeesters en daar ontstond die liefde. Voor mij was het redelijk vanzelfsprekend om die kant op te gaan.

Werken in zwart wit neemt een stukje realiteit weg uit de foto. Ik ben niet per se op zoek naar een realistische weergave van iets. Ik wil mensen meenemen in een beeld. Ik hoef daar niet altijd een verhaal bij te hebben. Zwart wit gaat iets meer terug naar de essentie van een beeld. Voor mij draait beeld heel erg om vorm. De vorm is voor mij heel belangrijk."

Bastiaan Woudt

'Ik ben niet per se een portretfotograaf'

"Wat er tegenwoordig in de fotografie erg speelt is dat dingen heel perfect moeten zijn: heel scherp, heel kleurrijk."

Landschappen, stillevens, portretten, naakten, in Bastiaans werk zit veel beweging. "Dat vind ik fijn. Ik vind stillevens het aller lastigst. Dingen fotograferen die niet uit zichzelf meewerken is lastig. Als ik iemand fotografeer kan ik sturen en aanwijzen. Bij een stilleven moet ik zelf er iets van maken. Ik ben niet per se een portretfotograaf, ook al fotografeer ik over het algemeen het meest mensen."

"De postproductie is heel belangrijk. Ik zie het werk dat ik schiet als een soort blauwdruk van wat ik ermee kan maken in mijn postproductie. Wat fotografen vroeger in de doka deden. Wij hebben tegenwoordig het voordeel van Photoshop, waarbij we storende elementen weg kunnen halen. Het gaat er vooral om het beeld rustiger te maken. En echt het contrast brengen in die zwart wit beelden."

Kunststof Radio

Het cultuur- en mediaprogramma van NTR van maandag tot en met donderdag te horen tussen 19.30 en 20.30 uur op NPO Radio 1 of op elk moment terug te luisteren als podcast. Volg Kunststof op Twitter, Facebook en Instagram.

Ster advertentie
Ster advertentie